Της απόφασής του να «θυσιάσουμε» ένα ακόμα Πάσχα για να «κερδίσουμε» το καλοκαίρι υπεραμύνθηκε ο πρωθυπουργός μία ημέρα μετά το τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες και σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε άπαντες να εμβολιαστούν σημειώνοντας ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι το…γρήγορο εμβόλιο». Εξήγησε ότι την απόφαση για «Πάσχα στην πόλη» υπαγόρευσε το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις, καθώς εάν οι μετακινήσεις ήταν ελεύθερες τότε θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Το Μαξίμου μελετά τις κρυφές δημοσκοπήσεις και κάνει δεύτερη ανάγνωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τάσεων των πολιτών, καθώς αποτυπώνεται η κόπωσή τους από το συνεχές lockdown, προκαλώντας αναπόφευκτη πολιτική φθορά. Δημιουργείται μία «γκρίζα ζώνη», η οποία βρίσκεται στο «στόχαστρο» του κυβερνητικού επιτελείου και γι’ αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εξηγήσει στην κοινωνία τους λόγους που υπαγορεύουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, με λογικά επιχειρήματα και διάθεση αυτοκριτικής συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μια «ομπρέλα προστασίας» για τις πληττόμενες κοινωνικά ομάδες και τονίζοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων μέχρι να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνει η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή και θα στηριχθεί σε μια ρωμαλέα βάση όπως την χαρακτήρισε: «Αυτό το οποίο πιστεύω ότι θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Όπως είχαμε γρήγορη ανάκαμψη μετά το τέλος ενός πολέμου, το ίδιο θα συμβεί και τώρα, διότι οι ουλές, τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε». Συμπλήρωσε μάλιστα: «αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Και για αυτό η «αποσωλήνωση» της οικονομίας θα γίνει σταδιακά». Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι συγκεντρώσεις στις πλατείες συνιστούν μειοψηφικό φαινόμενο. Ωστόσο, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καταστολή. Χαρακτήρισε δε τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης λάθος. Κάλεσε μάλιστα τους νέους να κάνουν ένα κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Επιχείρηση Ελευθερία συνιστά μεγάλη επιτυχία του ελληνικού κράτους, σε ό,τι αφορά τόσο την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για τη συμπεριφορά του προσωπικού. Κάλεσε εξ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι πλέον όλοι όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών, όπως οι υγειονομικοί.

Αυτή η συζήτηση όμως θα ανοίξει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη, καθώς και το δεύτερο κύμα του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Διευκρίνισε πάντως ότι θα είναι οριοθετημένος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Κανείς εργοδότης δεν θα μπορεί να απολύσει εργαζόμενο επειδή αρνήθηκε να κάνε το εμβόλιο. Για τους αρνητές των εμβολίων, εκτίμησε ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μικρός, αλλά λαμβάνουν μεγαλύτερη δημοσιότητα από όσο τους αντιστοιχεί κανονικά. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι έχουμε τόσο γρήγορα, τόσο πολλά, τόσο αποτελεσματικά και τόσο ασφαλή τα εμβόλια. Ο κίνδυνος να πάει κανείς τροχαίο στο δρόμο προς το εμβολιαστικό κέντρο, είναι πιο μεγάλος από τις όποιες παρενέργειες των εμβολίων.

Οι λοιμωξιολόγοι

Για την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ο πρωθυπουργός είπε ότι οι επιστήμονες συμβουλεύουν και η κυβέρνηση αποφασίζει. Στο 95% των περιπτώσεων οι κυβερνητικές αποφάσεις ταυτίζονταν με τις συμβουλές των ειδικών. Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφική και ανεύθυνη αντιπολίτευση.

Η οικονομία

Για τις φοροελαφρύνσεις επισήμανε ότι ευνοούν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους. Προσέθεσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε, έχουν μόνιμο χαρακτήρα. «Χτίζουμε μια ρωμαλέα ανάκαμψη για όλους», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Συνεχίζοντας, είπε ότι η τρέχουσα κρίση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Μοιάζει περισσότερο με ένα πόλεμο τον οποίο θα ακολουθήσει μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη. Είναι πολύ εύκολο να υπόσχεται κανείς διαγραφή χρεών, αλλά πρέπει αυτός που την υπόσχεται, να πει ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, είπε ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε ότι γίνονται διευκολύνσεις όπως το ότι μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής γίνεται μη επιστρεπτέα. Τόνισε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται αυταπάτες για το ιδιωτικό χρέος, όπως το 2015 καλλιεργήθηκαν για το δημόσιο χρέος. Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια θα έρθουν στη χώρα μέσα στο 2021. Συνέκρινε μάλιστα το Ταμείο Ανάκαμψης με το Σχέδιο Μάρσαλ. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι τα χρήματα δεν θα σπαταληθούν αλλά θα επενδυθούν σε υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Τα ελληνοτουρκικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε άψογο τον χειρισμό του Νίκου Δένδια κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Μεβλούτ Ταβούσογλου. Τόνισε ότι ο ΥΠΕΞ υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις χωρίς να ξεπερνάει τα όρια της ευπρέπειας. Ενίοτε αυτές οι «συγκρούσεις» μπορεί να είναι και θετικές, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Με αυτοπεποίθηση όμως θα τείνει και χείρα φιλίας προς την Τουρκία». Είπε ακόμα ότι δεν θα αργήσει ιδιαίτερα η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν διευκρίνισε τον χρόνο της.