Στο συρτάρι μπαίνουν τα σενάρια για άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού ενόψει Πάσχα λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και των συνεχών πιέσεων στο σύστημα υγείας.

Οι εισαγωγές περιστατικών Covid «γονατίζουν» τις αντοχές του ΕΣΥ αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ο φόβος της διασποράς βάζει φρένο στα όποια σχέδια για «Πάσχα στο χωριό». Και αυτό γιατί, οι ειδικοί εκτιμούν πώς μία μαζική έξοδος των Αθηναίων στην περιφέρεια όχι μόνο θα επιβάρυνε τις περιοχές που θα επισκέπτονταν αλλά θα «λύγιζε» και τα τοπικά νοσοκομεία, τα οποία δεν διαθέτουν τις υποδομές του λεκανοπεδίου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση καταλήγουν να μην ρισκάρουν ενόψει του παράλληλου ανοίγματος των σχολείων και της εστίασης στις 10 Μαΐου και του ανοίγματος του τουρισμού λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Μαΐου όπως είναι ο τωρινός προγραμματισμός.

«Απέχουμε λίγες εβδομάδες από το να αφήσουμε πίσω μας τα χειρότερα με τη βοήθεια των εμβολιασμών, των self-tests και του καλού καιρού. Δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανοίγματος και το μεγάλο στοίχημα για ένα ελεύθερο καλοκαίρι» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μετά το Πάσχα, ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαίρι».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επιδημιολόγοι προχωρούν σε εκτιμήσεις δύο ταχυτήτων για την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου και την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς προβλέπεται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, με την εικόνα να επιδεινώνεται λόγω του συνωστισμού σε πλατείες και των παράνομων κορονοπάρτι. Αξίζει να επισημανθεί, ότι μετά από ένα Σαββατοκύριακο με υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων και ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία από τις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους χθες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.607 νέα κρούσματα, 847 διασωληνώσεις και 78 θανάτους. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 468 (ημερήσια μεταβολή -5.45%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 509 ασθενείς.

Καθίσταται λοιπόν σαφές, ότι με τα τωρινά δεδομένα το πιθανότερο σενάριο είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού να γίνει μετά το Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετατόπιση του συνωστισμού στην Περιφέρεια. Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί στο τέλος της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Μέχρι τότε στόχος είναι να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, ενόψει της εορταστικής περιόδου.