Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, για την εκδήλωση της οργάνωσης «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών», «που προσβάλει την μνήμη των θυμάτων των θηριωδιών των Ναζί στην Κρήτη», κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, του αν. τομεάρχη Εξωτερικών, Γιάννη Μπουρνού, του τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη και των βουλευτών Χανίων και Β’ Πειραιά, Παύλου Πολάκη και Νίνας Κασιμάτη, αντίστοιχα.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές αναφέρονται σε ανακοίνωση της οργάνωσης «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών», με την οποία προσκαλούν σε εκδηλώσεις στις 17- 23 Μαΐου 2021, στα Χανιά της Κρήτης, με σκοπό «να τιμήσουν τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, για την πρώτη επιτυχώς, αερομεταφερόμενη επιχείρηση με την ονομασία “Επιχείρηση Ερμής”, που έλαβε χώρα πριν 80 χρόνια». Τότε ακριβώς, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «που οι Κρητικοί αντιμετώπισαν με αξίνες, σκεπάρνια και χέρια γυμνά τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, που ξεκίνησε η Γερμανική Κατοχή στο νησί και ακολούθησαν θηριωδίες, με εκτελέσεις αμάχων και πυρπόληση δεκάδων χωριών από τους ναζί».

«Την περίοδο των εορτασμών των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, ο προγραμματισμός της συγκεκριμένης εκδήλωσης αποτελεί το λιγότερο μια αισχρή πρόκληση. Όπως αναφέρεται, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν και πραγματική αναπαράσταση αλμάτων με αλεξίπτωτο εκεί που έπεσαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, επισκέψεις σε τοποθεσίες των γερμανικών προσγειώσεων, μνημεία και μουσεία, για να έχουν οι συμμετέχοντες “μια συναρπαστική εικόνα για τα γεγονότα του Μαΐου 1941″» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνεχίζουν: «Ο αποτροπιασμός και η οργή των Κρητικών ξεχειλίζουν γι’ αυτή την εκδήλωση, μέσα από την οποία καλείται ο κόσμος να τιμήσει τη γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, στα αιματοβαμμένα χώματα της Κρήτης, κατά την επέτειο 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης».

Τέλος, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν τον αρμόδιο υπουργό «να αποσαφηνίσει αν η συγκεκριμένη οργάνωση έχει λάβει επίσημη άδεια για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης ή αν οι κρατικές αρχές αγνοούν παντελώς το γεγονός». Επιπλέον, ζητούν ενημέρωση για το «ποιοι φέρουν την ευθύνη για το επαίσχυντο αυτό γεγονός που προκαλεί το κοινό αίσθημα», ενώ τέλος επιδιώκουν να μάθουν «σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ο υπουργός, με σκοπό την άμεση ματαίωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αλλά και της λογοδοσίας των υπευθύνων».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.