«Καμπανάκι» χτύπησε ο Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για «τεράστια αύξηση κρουσμάτων» σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, κάτι που οδήγησε στην απόφαση να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις τρεις περιοχές.

Μάλιστα, παρέθεσε σειρά στοιχείων που δείχνουν την τεράστια αύξηση ενεργών κρουσμάτων σε Κοζάνη, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, για την Κοζάνη ανέφερε ότι υπάρχει 97,56% αύξηση στα ενεργά κρούσματα, η πληρότητα στα νοσοκομεία της Κοζάνης είναι 100% και «έχουμε μηδέν κενές ΜΕΘ στην Κοζάνη».

Τα νούμερα και στη Θεσσαλονίκη είναι δραματικά, όπως και στην Αχαΐα. Στην Αχαΐα, μάλιστα, υπάρχει 95% πληρότητα στις ΜΕΘ και το μεγαλύτερο κομμάτι των νοσοκομείων έχει μετατραπεί σε covid.

«Είναι δυναμική η εξέλιξη της πανδημίας. Αυτά τα νούμερα δείχνουν ραγδαία αύξηση στις περιοχές αυτές και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, σκληρότερα μέτρα στις περιοχές αυτές και αυστηρότερους ελέγχους από την Πολιτεία για να μην βρεθεί η χώρα πάλι όπως τον Νοέμβριο, όταν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ήταν ασφυκτικά γεμάτα. «Τον Νοέμβριο βιώσαμε μία τεράστια πίεση στην Βόρεια Ελλάδα, τεράστια πίεση στα μικρά νοσοκομεία. Πήραμε μαθήματα πριν από δύο μήνες. Αυτό δεν γίνεται να ξανασυμβεί», σημείωσε ο υπουργός Υγείας στο OPEN, προσθέτοντας: «Κάναμε τα πάντα για να αντέξουμε. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες».

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε γιατί πάρθηκε η απόφαση να ανοίξει το λιανεμπόριο στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε ότι η Αττική βρίσκεται κάτω από το 1 rt, παρουσιάζοντας μια σταθεροποίηση, καθώς είναι κλειστή πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με άλλους νομούς.

«Δίνουμε μια μικρή ανάσα στον κόσμο, ούτως ώστε να λειτουργήσει και το εμπόριο και η οικονομία αλλά να πάρουν ανάσα και με τις μετακινήσεις. Αν χρειαστεί, θα αναθεωρήσουμε», σημείωσε ο υπουργός.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε, όμως, και στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί που παλεύουν με τον κορονοϊό, μένουν για λίγο μόνο εκτός ΜΕΘ και όχι για ημέρες. «Είναι συγκλονιστική η μάχη που δίνεται στα νοσοκομεία. Δεν πρόκειται να αφήσουμε απροστάτευτους τους πολίτες», επανέλαβε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, όμως, και στη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα αλλά και στο φετινό καλοκαίρι. «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο. Πιστεύω ότι το Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περυσινό», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να πουν αν θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.