Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης για τη διανομή του ακινήτου του Ελληνικού τάχθηκε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, ενώ επί της αρχής του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί υπέρ Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, την επιφύλαξή τους να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση της ολομέλειας εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά της κύρωσης είχαν ταχθεί ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Στο πλαίσιο της β’ ανάγνωσης του νομοσχεδίου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επανήλθε στον προβληματισμό για το πού πάει το μεγαλύτερο κομμάτι της παράκτιας έκτασης, λέγοντας ότι «στο παράκτιο μέτωπο, το ελληνικό δημόσιο παίρνει 530.742,30 τ.μ., ο επενδυτής 227.360,45 τ.μ.».

Για το ζήτημα του δικαιώματος επιφανείας είπε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται χρήση ήδη υφιστάμενων διατάξεων του ν. 3986 του 2011. «Σε καμία περίπτωση, δεν επιβιώνει εμπράγματο δικαίωμα, που μπορεί να επιβαρύνει το δικαίωμα επιφανείας μετά τη πάροδο των 99 ετών, δηλαδή, μετά τη λήξη του δικαιώματος επιφανείας», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός.

Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας: «Άκουσα εισηγητές, να συγχέουν τη λήξη του δικαιώματος επιφανείας με την απόσβεσή του, δηλαδή, τη συνένωσή του με το δικαίωμα της κυριότητας, η οποία μπορεί να επισυμβεί και πριν την πάροδο των 99 ετών. Η απόσβεση του δικαιώματος επιφάνειας, δεν συνεπάγεται κατάργηση των εμπράγματων δικαιωμάτων που βαρύνουν την επιφάνεια, αλλά και πάλι μέχρι τα 99 έτη, μετά αυτά καταργούνται. Όταν γίνεται λόγος ότι η διαίρεση του δικαιώματος επιφανείας επιφέρει και την κατάτμηση του εδάφους, εννοείται ότι πάντα θα γίνεται νόμιμα με βάση τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις.

Η ρύθμιση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με την ΣΑΜ, διότι η κατάτμηση του εδάφους δεν συνεπάγεται απώλεια της κυριότητας του κυρίου της γης, εν προκειμένω, του δημοσίου. Επιπλέον, η επιφάνεια πρέπει πρώτα να συσταθεί για να μεταβιβαστεί μετά από το ΤΑΙΠΕΔ στην “Ελληνικόν ΑΕ”. Με τη σύμβαση διανομής και σύστασης επιφανείας, πληρούνται η σύσταση του δικαιώματος επιφανείας, για να μπορέσει να υλοποιηθεί η εισφορά των εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στο “Ελληνικόν ΑΕ”. Άρα, απαιτείται η σύσταση του δικαιώματος επιφάνειας υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ, ως προϋπόθεση της εισφοράς».

Αναφορικά με την επιφάνεια και τους κοινόχρηστους χώρους, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι:

  • (α’) δεν συστήνεται δικαίωμα επιφάνειας επί κοινόχρηστων χώρων,
  • (β’) δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι υλοποιημένοι κοινόχρηστοι χώροι στο ακίνητο,
  • (γ’) οι χώροι που προορίζονται στο μέλλον να γίνουν κοινόχρηστοι, με τη διανομή περνούν στη πλήρη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου,
  • (δ’) οι κοινόχρηστοι χώροι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με βάρη ή υποθήκες, αφού δεν συστήνεται δικαίωμα επιφανείας επί των κοινοχρήστων.