Το κεφάλαιο της αστυνομικής βίας άνοιξε αιφνιδίως για την κυβέρνηση με αφορμή τα επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή που μας πέρασε στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και κορυφώθηκαν χθες το απόγευμα μετατρέποντας σε πεδίο μάχης την περιοχή με τραυματίες αστυνομικούς, από ομάδες κουκουλοφόρων που αποσπάστηκαν από την πορεία διαμαρτυρίας και έσπειραν τον τρόμο.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ κάνουν λόγο για προσχεδιασμένα βίαια επεισόδια και ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου, ενώ το γεγονός ότι στην συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 6.000 άτομα εν μέσω lockdown και αυστηρών μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία.

Οι πληροφορίες που έφταναν στο Μαξίμου από νωρίς το μεσημέρι έδειχναν ότι προμηνύεται δύσκολη μέρα και για το λόγο αυτό είχε προηγηθεί προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, μετά από την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην διαδήλωση. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «πράξη μέγιστης ανευθυνότητας» – τονίζοντας ότι καθήκον των πολιτικών δυνάμεων δεν είναι να υποδαυλίζουν τις κοινωνικές εντάσεις. Σε μία σκληρή μάλιστα γραπτή ανακοίνωση προειδοποιούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα δημοσίως «να αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του».

Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Αλιβιζάτου

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία στη Νέα Σμύρνη, ο πρωθυπουργός συναντούσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον ομότιμο καθηγητή, Νίκο Αλιβιζάτο για να συζητήσουν για τα φαινόμενα της αστυνομικής βίας και την εκπαίδευση των αστυνομικών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να ακούσει τις προτάσεις του κου Αλιβιζάτου για το καίριο αυτό θέμα, ενόψει και της παρουσίας του στη Βουλή την Παρασκευή, όπου θα απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ομότιμος καθηγητής, προ ημερών, ανέφερε ότι η Επιτροπή υπό την προεδρία του που είχε συσταθεί για τα περιστατικά αστυνομικής βίας έχει πάψει να λειτουργεί. Πάντως, η επανασύσταση της εν λόγω επιτροπής δεν προβλέπεται, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, με το νέο θεσμικό πλαίσιο η διερεύνηση τέτοιων περιστατικών έχει ανατεθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Η επιτροπή Αλιβιζάτου προτείνει:

  • Επαναφορά ατομικών διακριτικών στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων.
  • Τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις.
  • Προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας.
  • Αιτιολόγηση του σχεδιασμού επαρκούς επιχείρησης, ειδικά αν σε αυτή έγινε χρήση όπλων.
  • Εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛΑΣ.
  • Συστηματική διδασκαλία του δικαίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη Βουλή

Σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής την Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι επενδύει στο διχασμό και στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής έντασης, ενώ με τεκμηριωμένα στοιχεία θα στηλιτεύσει τη στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις διαδηλώσεις.

Το στίγμα έδωσε και στο τηλεοπτικό μήνυμά του μετά τα άγρια επεισόδια, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: Tο βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει πρωτοβουλίες – δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, την ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη και για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των αστυνομικών, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, ενώ θα επιχειρήσει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες, ότι η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλεια.