Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει τον τελικό λόγο για τη συνταγματικότητα ή μη των νέων διατάξεων που προβλέπονται στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία αφορά τη διενέργεια δικών – εξπρές για τα «κόκκινα» δάνεια, βάσει του νόμου Κατσέλη. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση επέλεξε την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την εκδίκαση υποθέσεων δανειοληπτών που είχα βρει καταφύγιο στον νόμο Κατσέλη, καθώς ο χρόνος εκδίκασης έφθανε ακόμη και έντεκα χρόνια από σήμερα, δηλαδή το έτος 2032, κάτι που αποτελεί εμπόδιο για τη διαχείριση αυτών των δανείων.

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει ότι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες έχει προσδιοριστεί η εκδίκασή τους μετά τις 15 Ιανουαρίου 2021, επαναπροσδιορίζονται προκειμένου να διεξαχθούν ηλεκτρονικά με ταχείες διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ωστόσο δύο δικηγόροι από την Ρόδο κατέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας προσβάλλοντας τις σχετικές διατάξεις ως αντισυνταγματικές και αντίθετες προς τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. «Εισάγει ανεπίτρεπτα εξαιρετικό δίκαιο με έκδηλο το στοιχείο της στήριξης των συμφερόντων των τραπεζών και αντιστρατεύεται την αρχή της ισονομίας και της ισότητας» όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι προσφεύγοντες δικηγόροι που έχουν πελάτες με «κόκκινα» δάνεια.