Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας εναντίον της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χαρακτηρίζοντάς το «μνημείο αυταρχισμού».

«Εκμεταλλεύεστε την κρίση για να επιβάλετε καθεστώς φόβου και επιτήρησης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς και τους φίλους σας τις παρακάμπτετε». Σημείωσε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση κάνει ένα δώρο στα ιδιωτικά κολλέγια της χώρας, καθώς 24.000 μαθητές θα μένουν εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εξαιτίας της μείωσης των εισακτέων». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό για τον χειρισμό της πανδημίας και για την επίσκεψη στην Ικαρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «Alt right δεξιά του Τραμπ και όχι συντηρητική δεξιά», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εκμετάλλευση μιας πρωτοφανούς κρίσης. Θέλετε να επιβάλετε ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης με απαγορεύσεις και πρόστιμα». «Επιχειρείτε να χειριστείτε την κοινή γνώμη με τρόπο που θα τον ζήλευε ο Όργουελ».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας: «Όσες απαγορεύσεις όμως ενοχλούν εσάς και τους φίλους σας τις παρακάμπτετε. Δεν δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους εργασιακούς χώρους για να μην κλείσετε συμφέροντα. Έχετε νομοθετήσει οι εργαζόμενοι αν νοσήσουν να κάνουν 1 μήνα απλήρωτες υπερωρίες». Αναφέρθηκε παράλληλα στον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα σχολεία: «Αφήνετε τα σχολεία χωρίς περισσότερες τάξεις. Δεν δίνετε δεκάρα για τη δημόσια παιδεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Ικαρία: «Για δεύτερη φορά δεν τηρείτε τα μέτρα. Σε τηλεοπτική συνέντευξη δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη. Ο ελληνικός λαός είναι τόσους μήνες σε καραντίνα και σας βλέπει».

«Δεν έχετε τσίπα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποίησε ειρωνικές εκφράσεις, που είχαν στόχο τον πρωθυπουργό: «Υποκύπτετε στο παράπτωμα μη τήρησης μέτρων για δεύτερη φορά. Χθες δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη. Μας είπατε πόσο κουραστικό ήταν το ταξίδι. Ξέρετε τι είναι 45 λεπτά με ελικόπτερο και με ένα Σινούκ που κάνει τόσο θόρυβο. Πολύ κουραστικό. Ενδεχομένως το Σάββατο να ακυρώσατε και το παιχνίδι τένις ή το mountain biking που είχατε κανονίσει. Αλλά μια συγγνώμη δεν μας είπατε. Δεν έχετε ούτε ντροπή ούτε τσίπα γι’ αυτά που κάνετε».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υπεροπλία στα ΜΜΕ, στα οποία δίνετε εντολές, όπως στην ΕΡΤ στους παραγωγούς για τις εικόνες της Ικαρίας και για τις φωτογραφίες με τον Δημήτρη Λιγνάδη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι το νομοσχέδιο και η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και του ακαδημαϊκού ρόλου τους, σε συγχωνεύσεις τμημάτων ακόμη και σε κλείσιμο αρκετών σχολών.