Νέα δεδομένα συνθέτουν από σήμερα και για τουλάχιστον 18 ημέρες την καθημερινότητά μας, καθώς τίθεται σε ισχύ το τρίτο lockdown στην Αττική, βάζοντας στον «πάγο» μεγάλο μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων, οι μαθητές και οι φοιτητές επιστρέφουν καθολικά στην ψηφιακή τάξη και μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στην τηλεργασία, το δημόσιο υπολειτουργεί, ενώ διατηρούνται τα SMS για τις μετακινήσεις αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού και σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος να περιοριστεί η έκταση της νόσου και μακροπρόθεσμα να επιτευχθεί σε μεγάλο ποσοστό η ανοσία του πληθυσμού. «Προτίμησα να πάρω δραστικά μέτρα για να απαλλαγούμε από αυτά πιο γρήγορα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ». Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα, ώστε να αποσυμπιεστεί το σύστημα Υγείας που δέχεται αφόρητη ασφυκτική, κυρίως στην Αττική και για το λόγο αυτό θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες.

Σε ολική καραντίνα η Αχαΐα – Στα όριά της η Θεσσαλονίκη

Σε εισήγηση να τεθεί η Αχαΐα σε καθεστώς «σκληρού» lockdown προχώρησε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ ανησυχία εκφράστηκε και για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ήδη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Η Αττική δεν είναι η μόνη που «βράζει», όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας. Αύξηση νέων μολύνσεων καταγράφεται επίσης στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα. Ειδικότερα, σε σύνολο 1.496 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 795 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Αττικής, 101 στη Θεσσαλονίκη και 112 στην Αχαΐα. Ωστόσο, ο αμείλικτος δείκτης παραμένει το βάρος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο φαίνεται να συμπιέζεται ξανά με τους διασωληνωμένους μια ανάσα από τους 300 (284) και 214 νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19.

«Κοκκινίζει» η Κρήτη – Πλήττεται το Ρέθυμνο

Αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα και στην Κρήτη, με την ανησυχία των ειδικών από τις μεταλλάξεις στο νησί να εντείνεται, λόγω μεγάλης ιικής διασποράς. Ισχυρό πλήγμα έρχεται από το Ρέθυμνο και τα νέα κρούσματα που απογειώθηκαν στα 42 από 15, καθώς και μια σκληρή αναλογία 49,06 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους. Η ενότητα Ρεθύμνου παραμένει κόκκινη στον επιδημιολογικό χάρτη εδώ και 14 ημέρες.

Σαρωτικοί έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους

Εντατικοί και αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας με στόχο την επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στους χώρους εργασίας.

Συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα:

  1. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr)
  2. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας
  3. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας, β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα:

  1. Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
  2. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

· Δημόσιες Υπηρεσίες

· Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό και υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% του προσωπικού

· Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό

· Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου

· Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού

Ιδιωτικές Επιχειρήσεις

· Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό

· Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας όπου είναι εφικτό

· Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό

· Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού

Περιορισμός σχολικών διακοπών ή παράταση σχολικού έτους

Σκέψεις για επέκταση του σχολικού έτους αλλά και τον περιορισμό των διακοπών του Πάσχα κάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως αποκάλυψε, θα γίνουν κάποιες προσαρμογές και μεταξύ αυτών είναι μια ενδεχόμενη επέκταση του διδακτικού έτους, κάποιος περιορισμός των διακοπών του Πάσχα. «Νομίζω ότι όλα αυτά είναι πράγματα, τα οποία είναι αναμενόμενα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα για τα σχολεία σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήθελε να παραμείνουν ανοιχτά αλλά οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν διαφορετικά. Αναφερόμενος δε στις πανελλαδικές είπε ότι θα γίνουν με μειωμένη ύλη, δίνοντας μία μικρή ανάσα στους υποψήφιους που καλούνται να δώσουν εξετάσεις μετά από μία σχολική χρονιά άκρως προβληματική.