Στα ύψη αναμένεται να ανέβουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι στη βουλή σήμερα και αύριο με αιχμή τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τα ΜΜΕ, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει κατακόρυφα λόγω των νέων πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων που διοργανώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται για συζήτηση σήμερα το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του τάσσεται η Νέα Δημοκρατία. «Όχι» λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στη βουλή.

Ενδεικτική του πολωτικού κλίματος που αναμένεται να επικρατήσει είναι η τοποθέτηση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Φίλη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Εκτελείτε συμβόλαιο. Το συμβόλαιο είναι να διώξετε παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση και όσα από αυτά μπορούν να πάνε στην ιδιωτική εκπαίδευση, στα κολέγια», ενώ για το ζήτημα της ασφάλειας στα ΑΕΙ σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει το καθεστώς Όργουελ στα πανεπιστήμια. Θα μας βρείτε απέναντι και εμάς και την πανεπιστημιακή κοινότητα».

Αύριο στους δρόμους οι φοιτητές

Εν τω μεταξύ, 24ωρη απεργία και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις προκήρυξε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ παράλληλα καλεί σε συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους στις 13;00 στα Προπύλαια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης προχώρησαν χθες σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν και στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της ΟΔΠΤΕ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, που υπερασπίζονται τη Δημόσια Παιδεία και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Αντιδράσεις για το ν/σ για τα ραδιοτηλεοπτικά

Μετωπική αναμένεται στη βουλή και για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο αριθμός των εργαζομένων στους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, ζήτησε ο κλάδος των δημοσιογράφων, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά το σχέδιο νόμου με τις ρυθμίσεις της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Στο επίκεντρο της κριτικής αναμένεται να βρεθούν τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και κυρίως στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του, ο τοπικός βουλευτής και καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης αλλά και ο τρόπος παρουσίασης του θέματος από την ΕΡΤ, παρά τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης της δημόσιας τηλεόρασης.