Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται σήμερα (08/02) ο πρωθυπουργός με πρώτο σταθμό την Κύπρο και δεύτερο το Ισραήλ και επίκεντρο των συνομιλιών την εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία, εν αναμονή της δεύτερης φάσης των διερευνητικών επαφών που θα διεξαχθούν στην Αθήνα αλλά και το Κυπριακό ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης που θα λάβει χώρα στις αρχές Μαρτίου σε αμερικανικό έδαφος, υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Τουρκίας, ως εγγυητριών δυνάμεων, Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκοκυπριακή κοινότητας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρόλο παρατηρητή.

Το επόμενο δίμηνο καθίσταται κρίσιμο και για τα δύο αυτά θέματα, δεδομένου ότι αφενός το θέμα των διερευνητικών «ξεπάγωσε» μετά από πέντε χρόνια και αφετέρου το Κυπριακό βρίσκεται σε νέα κρίσιμη καμπή, καθώς ενδεχομένως να είναι και η τελευταία φορά που ο ΟΗΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για επίλυσή του, κατά την οποία η διεθνής κοινότητα θα επιχειρήσει να οδηγήσει τα πράγματα σε ομοσπονδιακή λύση. Από την πλευρά της, πάντως, η Αθήνα υπογραμμίζει πως είναι απολύτως και πλήρως συντεταγμένη με τη Λευκωσία στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Ικαρία, Φούρνους και Θύμαινα. Με την Τουρκία έχουμε να συζητήσουμε μόνο ένα ζήτημα, αυτό των θαλασσίων ζωνών, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα αντιμετώπισε πολύ μεγάλες προκλήσεις, στάθηκε όρθια, στάθηκε όρθια στον Έβρο, στάθηκε όρθια στα θαλάσσια σύνορα, αντιμετώπισε τις τουρκικές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση. Έχτισε συμμαχίες, ενίσχυσε ταυτόχρονα την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και καθόμαστε να συζητήσουμε με την Τουρκία το ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί τη μεγάλη μας διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, έχοντας απόλυτη πίστη στο δίκαιο των επιχειρημάτων μας αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη και στις συμμαχίες μας και στις δυνατότητές μας. Και νομίζω το ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό να ακούγεται ειδικά εδώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο τουρισμός ψηλά στην ατζέντα με Νετανιάχου

Μετά την Κύπρο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί στις 16.45 το απόγευμα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Η δημιουργία της τουριστικής «γέφυρας» με το Ισραήλ θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στη ατζέντα των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το θέμα της πανδημίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ ανήκουν στο γκρουπ των χωρών που έχουν αντιμετωπίσει περισσότερο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες χώρες παγκοσμίως την υγειονομική κρίση.

Επισημαίνεται ότι, για να στεφθεί με επιτυχία το στοίχημα του τουρισμού, η κυβέρνηση αναδεικνύει σε όλους τους τόνους την ανάγκη καθιέρωσης του πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, μία πρόταση που «αγκαλιάζεται» από ολοένα και περισσότερες χώρες, ενώ τυγχάνει της στήριξης και της Κομισιόν.