«Αβέβαιη» χαρακτηρίζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ωστόσο όπως τονίζει, «πρέπει να τα βγάλουμε πέρα όπως στη διάρκεια ενός πολέμου»

Το μέλος της κυβέρνησης, παραχωρώντας συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Θέμα 104,6 απέφυγε ωστόσο να απαντήσει αν οι δημοσιονομικοί πόροι αντέχουν έως το καλοκαίρι και με ενδεχόμενο το ενδεχόμενο μάλιστα να μην υπάρχει ο αναμενόμενος τζίρος του τουρισμού. «Δεν θα μπω σε αυτή την εκδοχή» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι ίσως αργότερα «οι πόροι να χρησιμοποιούνται πιο στοχευμένα για να τα βγάλουμε πέρα», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποιες αλλαγές ο προϋπολογισμός λόγω του lockdown.

Παράλληλα, δεν έκρυψε τον φόβο του για την παράταση της κρίσης. Αποκάλυψε όμως, ότι μελετώνται από την κυβέρνηση δύο σενάρια για παν ενδεχόμενο «υπάρχουν σενάρια καλού και κακού». Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν παράγοντες που βοηθούν καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τις αποταμιεύσεις που έχουν γίνει (λέγοντας ότι έχουν αυξηθεί συσσωρεύοντας 22 εκατομμύρια από αναβαλλόμενη κατανάλωση), την ψυχολογία των πολιτών που αλλάζει μετά την πανδημία (αν δεν υπάρξει δευτερογενής οικονομική κρίση) και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι ήδη κάποιες έγιναν και θα συνεχιστούν.

Μιλώντας για τις επιχειρήσεις, σημείωσε ότι δεν έχουν υποστεί όλες ζημία και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη διαφορά της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε με την οικονομική κρίση των μνημονίων, τότε, που, όπως είπε, όλες υπέστησαν ζημία. «700 χιλιάδες επιχειρήσεις δήλωσαν για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ 260 είχαν αυξημένο τζίρο και για αυτό και έμειναν χωρίς το ποσό αυτό» όπως επισήμανε.

Για τα μέτρα στήριξης κυρίως στο χώρο της εστίασης που μαστίζεται αυτή την περίοδο, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες να στηριχθεί, «ενώ ήδη με τις αναστολές των εργαζομένων καλύπτεται ένα μέρος, υπάρχει ένα εργαλείο βοήθειας» όπως είπε. Επιπλέον, η επιστρεπτέα προκαταβολή ενισχύει αλλά και η κάλυψη του ενοικίου στο 100%. Για το τέλος της κρίσης, ο αναπληρωτής υπουργός, εκτίμησε ότι δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού και επιπλέον η εποχικότητα του ιού. «Δεν το ξέραμε στην προηγούμενη φάση αλλά πλέον φαίνεται ότι έχει μια εποχικότητα και ο συνδυασμός αυτός μπορεί να βοηθήσει ώστε να αλλάξει η δυναμική του» τόνισε.