Την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού θα εξετάσει σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο, τέσσερις μήνες μετά την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε φυλάκιση 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή, για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση (Χρυσή Αυγή) και διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, μετά τη μετάφραση πάνω από 2.000 σελίδων δικογραφίας από τα ελληνικά στα αγγλικά που αφορούν το πρόσωπό του, η αίτηση άρσης της ασυλίας θα εισαχθεί σήμερα στην Επιτροπή Νομοθετικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI) για την πρώτη συζήτηση.

Η Γαλλίδα εισηγήτρια Μανόλο Μπρι θα παρουσιάσει τις θέσεις της και θα καταθέσει την πρότασή της για το εάν θα πρέπει στην παρούσα φάση να προχωρήσει ή όχι η άρση ασυλίας. Η διαδικασία όμως αναμένεται να είναι χρονοβόρα καθώς αυτό αποτελεί το πρώτο μόνο στάδιο.

Από τη στιγμή που προταθεί η άρση ασυλίας για τον πρόεδρο της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης, θα συνταχθεί πόρισμα, το οποίο και θα σταλεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου προς ψήφιση.

Αυτό αναμένεται να πάρει τουλάχιστον 3 με 4 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι ο Γιάννης Λαγός όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα απολαμβάνει κανονικά τα προνόμια του ευρωβουλευτή.

Αφού αποφανθεί η Ολομέλεια εναντίον του, θα πρέπει μετά να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ούτως ώστε να μπορέσει να οδηγηθεί στις φυλακές της χώρας μας. Ακόμη και το ένταλμα όμως, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες, μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες μέχρι να εκδοθεί.