«Η Ελλάδα έπαψε να αποτελεί θέλγητρο για τους λαθροδιακινητές» δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εξηγώντας ότι πλέον οι μεταναστευτικές ροές επιλέγουν άλλους δρόμους, όπως την Ισπανία και την Ιταλία. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Θέμα 104,6 «όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και η Τουρκία πλέον, εφαρμόζει, σε έναν βαθμό, την κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βελτιωμένη εικόνα δεν οφείλεται στις επιπτώσεις του κορονοϊού αλλά, στο ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τους σωστούς χειρισμούς».

Σύμφωνα με το μέλος της κυβέρνησης, η Ελλάδα, έχει περιορίσει τις οικονομικές παροχές στους αιτούντες άσυλο και γίνεται καλύτερη φύλαξη των συνόρων. «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη για τη μείωση ροών, ενώ ήδη προχωρούν οι αιτήσεις ασύλου που καθυστερούσαν για χρόνια. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις απελάσεις. Το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα λάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να αναβαθμιστεί και η απέλαση» όπως επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στη νομοθεσία ασύλου επ’ αυτού.

Αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Παράλληλα, σημείωσε ότι πολλά camps, θα γίνουν κλειστές δομές και υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. «Στη Ριτσώνα, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα γίνουν 12 δομές οι οποίες θα είναι κλειστές και ελεγχόμενες». Μιλώντας τέλος για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ που στεγάζει βραχυπρόθεσμα πρόσφυγες στον αστικό ιστό σε διαμερίσματα, τόνισε ότι «υπάρχουν μικρότερα προβλήματα με αυτόν τον τρόπο, ενώ έχουν πληρωθεί οι ιδιοκτήτες».