Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για τη «νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την ισότητα των φύλων, αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας στο γυναικείο πληθυσμό» πραγματοποίησε η Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, κάλεσε τις γυναίκες να καταγγέλλουν με θάρρος περιστατικά βίας και οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.

Η κ. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή παροχής υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, και είναι εκείνες που αναμένεται να πληγούν σκληρότερα από τις οικονομικές επιπτώσεις της, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση -στην ομιλία της- στη βία κατά των γυναικών -κυρίως της ενδοοικογενειακής βίας- που κατέγραψε «εκρηκτικές διαστάσεις» στη διάρκεια της πανδημίας λόγω των μέτρων καραντίνας και περιορισμού των μετακινήσεων.

«Οι αξίες και ο πολιτισμός μας επιτάσσουν μηδενική ανοχή»

«Δυστυχώς, η πανδημία έχει οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση και οι οικονομικές συνέπειές της αναμένεται να πλήξουν τις γυναίκες πιο σκληρά από τους άνδρες», τόνισε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι «τις σοβαρότερες ανησυχίες εγείρει το γεγονός της αναφερόμενης αύξησης της βίας σε βάρος των γυναικών σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα θύματα έχουν κλειδωθεί με τους κακοποιούς τους για εβδομάδες ή μήνες λόγω των μέτρων καραντίνας και περιορισμού των μετακινήσεων».

Επιπλέον, η κ. Βόζεμπεργκ ζήτησε «να ενσωματωθεί η διάσταση του φύλου στα νέα οικονομικά εργαλεία της Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης με προσανατολισμό στις ανάγκες των γυναικών», κάτι το οποίο ίη δια θεωρεί «επιβεβλημένο».

Καταλήγοντας, προσέθεσε: «Καλώ όλες τις γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί βία ή οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης να καταγγέλλουν με θάρρος τέτοια περιστατικά και αξιόποινες πράξεις, χωρίς να φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό από αρρωστημένες συνειδήσεις και ξεπερασμένες νοοτροπίες. Οι αξίες και ο πολιτισμός μας επιτάσσουν μηδενική ανοχή στη βία».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.