Ο βαθμός αυτοσυγκράτησης που θα επιδείξουν οι πολίτες και η συμπεριφορά των καταναλωτών στα ψώνια, τώρα που το λιανεμπόριο έχει ανοίξει κανονικά, θα δώσουν και τον τόνο για την επανεκκίνηση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση για τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται ένα διάστημα δύο εβδομάδων και να επανεκτιμηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας και να ληφθούν εκ νέου οι αποφάσεις. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ανάπτυξης συνομιλεί με τους κλάδους που έχουν κατεβάσει ρολά, όπως τους επιχειρηματίες των χιονοδρομικών κέντρων αλλά και της εστίασης, προκειμένου να επεξεργαστούν από κοινού τα πρωτόκολλα για την ασφαλή επαναφορά τους και την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οι προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν καταρτίσει λίστα με προτεραιότητες και αυτή περιλαμβάνει σε αυτή τη φάση -σε οικονομικό επίπεδο- τις σχολές οδηγών και τα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας καθώς ενώ από τη μια είναι εποχική δραστηριότητα, θα πρέπει να βρεθεί το μοντέλο που θα υιοθετηθεί για τη δυνατότητα μετακινήσεων των πολιτών από νομό σε νομό.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι την προσεχή εβδομάδα, καθώς επισημαίνουν λοιμωξιολόγοι – μέλη της επιτροπής μετά το άνοιγμα της αγοράς θα μπορούσαν να επανεξεταστούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Προτεραιότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για την επιστροφή στα θρανία των μαθητών Γυμνασίου και τα Λυκείου είναι η 1η Φεβρουαρίου. Το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή στην σύσκεψη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δεδομένου ότι για την επανέναρξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαιτείται ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας. Άλλωστε, το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, θα επιφέρει και την επαναλειτουργία των φροντιστηρίων κάτι που συνεπάγεται ακόμη περισσότερες μετακινήσεις.

Δίωρο και στα σούπερ μάρκετ

Το χρονικό όριο των 2 ωρών για τα ψώνια δεν ισχύει μόνο για τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και για τα σούπερ μάρκετ.

Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα της αγοράς, ενώ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τόσο για τα σούπερ μάρκετ όσο και για το λιανεμπόριο ο καταναλωτής καλείται να στείλει SMS με τον ίδιο κωδικό (το νούμερο 2) και άρα δεν γίνεται να ισχύουν διαφορετικά χρονικά όρια για τον ίδιο κωδικό.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τα νέα μέτρα, αναφέρεται: «Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του». Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, επιστρέφουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα προϊόντα τα οποία είχε απαγορευτεί να πωλούνται, λόγω των μέτρων για τα κλειστά καταστήματα, εξαιτίας του lockdown.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.