Τον υπουργό Εξωτερικών του γειτονικού κράτους της Βόρειας Μακεδονίας δέχτηκε σήμερα στο γραφείο της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και ο Μπουγιά Οσμανί συζήτησαν για την πρόοδο των διμερών σχέσεων μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων καθώς επίσης και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, «οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε μια νέα, παραγωγική περίοδο, γεγονός το οποίο πιστοποιείται και από την τακτική ανταλλαγή επαφών σε υψηλό επίπεδο», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα προσβλέπει σε ολοένα και πιο στενή συνεργασία και σύμπραξη των δύο χωρών, σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Παράλληλα διαβεβαίωσε τον καλεσμένο της ότι η Ελλάδα «παραμένει σταθερός αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, πάντα βέβαια με γνώμονα τα κριτήρια αιρεσιμότητας που έχουν τεθεί και τον σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας». Κατά την ίδια, «η πλήρης, συνεπής και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη τόσο για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τις διμερείς μας σχέσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Οσμανί ενημέρωσε την Πρόεδρο για την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους της χώτας του αλλά και για τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα για τη σταθερή στήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και τόνισε ότι «οι διμερείς μας σχέσεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεσμεύεται πλήρως για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης το οποίο απορρέει από τη Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.