Αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται τελικά σύμφωνα με πληροφορίες να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν αυτό να γίνει πριν τις γιορτές αλλά όπως επισημαίνουν πηγές από την Κουμουνδούρου ο μεγάλος φόρτος που δημιούργησαν στο Κοινοβούλιο τα νομοσχέδια της κυβέρνησης δεν άφησαν το χρονικό περιθώριο για να γίνει η παρουσίαση έτσι όπως την φαντάζεται το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του σχεδίου αναμόρφωσης του ΕΣΥ θα επιχειρήσει να καταδείξει τις διαφορές σε σχέση με την ασκούμενη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της δημόσιας υγείας αλλά και στον χειρισμό της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας με τους συνεργάτες του αναμένεται να προτείνει καταρχάς την αύξηση των δαπανών για την υγεία, ώστε να φθάσουν το συντομότερο δυνατό στο 7% του προϋπολογισμού (όσο είναι δηλαδή και ο μέρος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και τον πολλαπλασιασμό των προσλήψεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού με 15.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Παράλληλα θα προβλέπεται στο σχέδιο η αναμόρφωση του μισθολογίου των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, η ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας) σε ολόκληρη τη χώρα καθώς επίσης και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου ολοκληρωμένης φροντίδας στο σπίτι.