Ένα νέο σχέδιο αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας ετοιμάζεται να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του ΕΣΥ.

Ουσιαστικά δηλώνουν οι γνωρίζοντες, θα προταθεί η δημιουργία ενός νέου συστήματος Υγείας που θα ξεπερνά τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Όπως μαθαίνουμε, αυτό που θα ζητηθεί καταρχάς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι η αύξηση των δαπανών για την Υγεία, προκειμένου να φθάσουν στο 7% του Προϋπολογισμού, όσο είναι δηλαδή και ο μέρος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σχέδιό του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται επίσης να προτείνει την πραγματοποίηση 15.000 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με διαφανείς διαδικασίες στον τομέα της υγείας, που θα περιλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτές.

Στο ίδιο πλαίσιο θα ζητηθεί η αναμόρφωση του μισθολογίου των εν λόγω εργαζομένων. Εκτιμάται πως η τυχόν αύξηση του μισθού μισθοί των γιατρών στο ΕΣΥ, θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο προκειμένου οι νέοι γιατροί να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει και δέλεαρ για να επιστρέψουν στη χώρα μας νέοι επιστήμονες που τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων μετανάστευσαν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Παράλληλα θα προταθεί η ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας) σε ολόκληρη την Επικράτεια. Άλλωστε όλοι συμφωνούν ότι το «κλειδί» είναι να μπορείς να προλαμβάνει τις καταστάσεις δίνοντας βάρος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή στην εξωνοσοκομειακή, ώστε να φθάνουν όσο γίνεται λιγότερα περιστατικά στη δευτεροβάθμια που είναι η νοσοκομειακή. Με αυτό τον τρόπο σώζεις περισσότερες ζωές και μειώνεις τα υπέρογκα κρατικά έξοδα των νοσηλίων.

Τη γενικότερη εποπτεία του σχεδίου αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ την έχει αναλάβει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και μικροβιολόγος Ανδρέας Ξανθός, τον οποίο ο κ. Τσίπρας έχει μαζί του κάθε φορά που επισκέπτεται τον τελευταίο καιρό νοσηλευτικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα.