Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατέθεσαν στη Βουλή 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας έντονη κριτική στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και υποστηρίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο υποψηφίους για θέσεις στη Γραμματεία της απ’ όλη την επικράτεια».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, καταγγέλλουν ότι, «το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για την προστασία των πολιτών από τη διασπορά του κορονοϊού προέβη σε μία απαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια υποχρεώνοντας, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, τους 1.000 υποψηφίους για τις 192 θέσεις στη Γενική Γραμματεία, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, 8μηνης διάρκειας, να μετακινηθούν από όλες τις περιφέρειες στην Αθήνα, με σκοπό τη διεξαγωγή ψυχομετρικού ελέγχου και προσωπικής συνέντευξης.

«Οι υποψήφιοι, ήταν υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν και να διαμείνουν στην Αθήνα, και να εξεταστούν με φυσική παρουσία, την ώρα που απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ των νομών, ενώ όλες οι μονάδες εκπαίδευσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέσω τηλεργασίας και, γενικά, αποφεύγεται η συνάθροιση ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερωτώντες βουλευτές.

«Ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων δεν προσήλθε στη διαδικασία φοβούμενο επιπτώσεις στην υγεία του, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου πολλών περιοχών της χώρας. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των υποψηφίων με κατοικία εντός Αττικής, οι οποίοι μετακινήθηκαν με λιγότερο ρίσκο και με μικρότερο, έως ανύπαρκτο κόστος», τονίζουν.

«Είναι απαράδεκτο και προκλητικό, την ίδια ώρα που η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας επικαλείται την ατομική ευθύνη, να αφήνει έκθετους σχεδόν 1.000 υποψηφίους», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καλούν τον κ. Χρυσοχοΐδη να απαντήσει, αν ήταν εν γνώσει του η διεξαγωγή της εν λόγω εξέτασης, γιατί δεν προβλέφθηκε η διαδικασία ανά περιφέρεια και αν προτίθεται να κάνει κάτι για τους υποψηφίους που δεν κατάφεραν, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, να μεταβούν στην Αθήνα.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Σπίρτζη και της βουλευτού Τάνιας Ελευθεριάδου.