«Σε συνθήκες πολιτικής κρίσης κρινόμαστε αυστηρά από τους πολίτες»

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ τις αστοχίες των exit polls


ΠΟΛΙΤΙΚΗΕΚΛΟΓΕΣ 2014
15:50
20/05/2014
«Σε συνθήκες πολιτικής κρίσης κρινόμαστε αυστηρά από τους πολίτες»
3
loading

«Ας έχουν όλοι υπόψη τους ότι σε συνθήκες πολιτικής κρίσης, έντασης του πολιτικού κυνισμού και απαξίωσης του συνόλου των πολιτικών θεσμών και μηχανισμών, κρινόμαστε όλοι αυστηρά από τους πολίτες», σημειώνει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της επιτροπής ερευνών και δημοσκοπήσεων του κόμματος, Κώστας Πουλάκης, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και των exit poll, μετά την αστοχία στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο κ. Πουλάκης αναφέρει:

«Εδώ και πολύ καιρό είχαμε αναφερθεί στα προβλήματα που εντοπίζονται καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα στη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ότι στις 25 Μαΐου, εκτός από τα κόμματα και τους υποψηφίους, θα κριθούν και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων. Όπως, λοιπόν, έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει, υπάρχουν σημαντικές μεθοδολογικές και επιστημονικές δυσκολίες, που προκύπτουν από την ίδια την εξαιρετικά σύνθετη πολιτική πραγματικότητα, τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και τις εκτεταμένες πολιτικές και κοινωνικές μεταβολές και ανατροπές που συντελούνται καθ’ όλη την τελευταία περίοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διάψευση των δημοσκοπήσεων για την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το γεγονός ότι αυτές τις υπαρκτές και αντικειμενικές επιστημονικές δυσκολίες, πολλά ΜΜΕ και πολιτικά κέντρα επιχείρησαν και επιχειρούν να τις εκμεταλλευθούν πολιτικά και επικοινωνιακά για τη δημιουργία εντυπώσεων και τον επηρεασμό της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών.

Αυτές εξάλλου οι δυσκολίες και τα προβλήματα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώθηκαν και αντικατοπτρίζονται και στην πρόσφατη αστοχία των exit polls σχετικά με την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, που οδήγησαν στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων και την αντίστοιχη πολιτική διαχείρισή τους στα τηλεοπτικά πάνελ.

Η ίδια δε, δυστυχώς, εκμετάλλευση επιφυλάσσεται, απ’ ότι φαίνεται, και στην εξαγωγή των πολιτικών συμπερασμάτων από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και στην εκτίμηση της εκλογικής δύναμης των πολιτικών κομμάτων. Προξενεί τουλάχιστον απορία το πώς οι ίδιοι υποψήφιοι που μέχρι το βράδυ της Κυριακής έδιναν κυριολεκτικά μάχη με όλα τα μέσα – ακόμη και νομικά – προκειμένου να παραμείνουν «λευκοί» στο χάρτη των υποψηφιοτήτων και να εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, ξαφνικά μετά τις εκλογές και ενόψει των ευρωεκλογών εμφανίζονται και υπολογίζονται ως «πράσινοι» και «γαλάζιοι» και αθροίζονται στη δύναμη των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε – όπως πάντα – ανοιχτοί στο διάλογο και τον προβληματισμό με την επιστημονική κοινότητα, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν τα αντικειμενικά μεθοδολογικά προβλήματα. Θα είναι όμως αμείλικτη η κριτική μας απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά και επικοινωνιακά τα προβλήματα αυτά, διαμορφώνοντας όρους επηρεασμού και ποδηγέτησης της κοινής γνώμης. Στην κατεύθυνση αυτή θα πάρουμε όλες τις θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, για την προστασία της ανεπηρέαστης έκφρασης των πολιτών, αλλά και του ίδιου του κύρους των δημοσκοπήσεων ως επιστημονικού εργαλείου. Και ελπίζουμε να έχουμε στην προσπάθεια αυτή τη συνεργασία των εταιριών.

Ας έχουν όλοι υπόψη τους ότι σε συνθήκες πολιτικής κρίσης, έντασης του πολιτικού κυνισμού και απαξίωσης του συνόλου των πολιτικών θεσμών και μηχανισμών, κρινόμαστε όλοι αυστηρά από τους πολίτες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar st0rmy

  που να δειτε και τις αστοχιες της επομενης κυριακης! τιποτα δεν καταλαβαινετε πλεον...μα που ζειτε?

 2. avatar gr1908

  όταν κρύβετε κάποιος για να αποφίγει από έναν δημόσιο διάλογο νομίζω ότι κάτι φοβάται, οποίος και αν τον προτίνει το διάλογο!

 3. avatar Ανδρεας

  Σας φοβίσε πολύ που χάλασε η μανιέρα που ετοιμάζατε να στήσετε από την Κυριακη ε;
  Δε πειράζει, πρέπει να μάθετε, ακόμα αστοχείτε, ακόμα μια κοινή γραμμή δεν έχετε βγάλει και φιμώνετε γνήσιες φωνές (Γλέζο!) που δείχνουν ποια είναι η λύση που θέλετε!
  Οπότε σας πείραξε που τελικά κάποιοι δεν ανέχονται γενικά από όλους σας εκβιασμούς;
  Ξυδάκι!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει