Τα ξίφη τους διασταύρωσαν σήμερα οι βασικοί υποψήφιοι για την Περιφέρεια Αττικής, Γιάννης Σγουρός, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ρένα Δούρου, Θανάσης Παφίλης, Μαρία Γιαννακάκη, Παύλος Χαϊκάλης και Θάνος Τζήμερος, σε τηλεμαχία που διοργάνωσε η τηλεόραση του Σκάι.

Οι υποψήφιοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την Περιφέρεια και ανέλυσαν τους στόχους τους για την επόμενη πενταετία, με τον Γιάννη Σγουρό να παρουσιάζει 1.100 έργα μέσω ΕΣΠΑ ή/και πόρων της Περιφέρειας συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Για την επόμενη πενταετία δεσμεύθηκε για έργα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από άλλα κονδύλια. Έδωσε προτεραιότητα στη δημιουργία υποδομών, όπως παιδικών σταθμών και σχολείων.

Απαντώντας στον κ. Σγουρό, ο Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Αττική πνίγεται με την παραμικρή βροχή, ενώ μίλησε για εικόνα εγκατάλειψης στο Πεδίον του Άρεως. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα έργα στην Αττική πρέπει να στοχοθετούνται, ανάλογα με την ιδιότητα της κάθε περιοχής (Πειραιάς, Κέντρο Αθήνας, Νότια Προάστια κλπ). Εξήγησε ότι το θέμα στην Αττική δεν είναι τα μεγαλεπίβολα έργα, αλλά μικρές νίκες και παρεμβάσεις.

Από την πλευρά της, η Ρένα Δούρου σημείωσε ότι οι πολίτες της Αττικής έχουν χορτάσει από πολυτελή φυλλάδια με έργα, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τόνισε ότι προτεραιότητες είναι η προστασία των αδύναμων με πολιτικές κατά της ανεργίας, συνέργειες με ευρωπαϊκά προγράμματα, εξασφάλιση της λαϊκής κατοικίας, εξάλειψης της παιδικής φτώχειας κλπ. Επίσης αναφέρθηκε σε υλοποίηση πρωτοποριακών προγραμμάτων για την τρίτη ηλικία.

Ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση της Αττικής, την οποία απέδωσε στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Για τον ίδιο, πρώτη προτεραιότητα είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής μαζί με τον λαό. Ο κ. Παφίλης δεσμεύθηκε να αξιοποιήσει εθνικούς πόρους για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ για το ΕΣΠΑ είπε ότι στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Παύλος Χαϊκάλης χαρακτήρισε ως βασική ανάγκη για να υλοποιηθεί το οποιοδήποτε πρόγραμμα να μπορέσει η η Περιφέρεια να διαχωρίσει τη θέση της από την κεντρική εξουσία. Δεσμεύθηκε για λαϊκές συνελεύσεις κάθε 6 μήνες με τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και των τοπικών βουλευτών.

Η Μαρία Γιαννακάκη τόνισε ότι ο συνδυασμός της είναι ο μόνος που έχει αποκλειστικά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Για την απερχόμενη Αρχή είπε την χαρακτηρίζει η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του «Καλλικράτη». Για τις προτεραιότητες του συνδυασμού της: το περιβάλλον, η κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανάδειξη των πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας για την επέκταση της τουριστικής περιόδου ακόμα και στους 12 μήνες και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στόχος του συνδυασμού του Θάνου Τζήμερου, όπως τόνισε ο υποψήφιος, είναι η ανάδειξη του «μαζί»: πριν πούμε τι θα κάνουμε είναι πώς θα το κάνουμε και η απάντηση σε αυτό είναι «μαζί», όπως εξήγησε. Αναφέρθηκε στην ανάγκη «επανάστασης της πληροφορικής στην Περιφέρεια», ώστε να μην καθίσει ξανά πολίτης σε ουρά. Ο κ. Τζήμερος υπογράμμισε τη δυνατότητα ανάδειξης του θαλάσσιου μετώπου, αλλά και της δημιουργίας μιας Attica Valley στα πρότυπα της Silicon Valley από άποψης καινοτομίας και αξιοποίησης των «μυαλών» που τώρα φεύγουν στο εξωτερικό.