Την αντίδραση της… «Δράσης» ξεσήκωσε η κυβέρνηση μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που ανακοίνωσε για την περίοδο 2014-2017. «Οι φορολογούμενοι δεν είναι κατά τεκμήριο απατεώνες κύριοι της κυβέρνησης», τονίζεται στην ανακοίνωση της «Δράσης».

«Απλό και ΛΟΓΙΚΟ φορολογικό πλαίσιο χρειαζόμαστε, όχι εισπρακτικούς στόχους», αναφέρει, την ώρα που βάσει το σχεδίου οι αρμόδιες ελεγκτές υπηρεσίες θα μπορούν να προχωρούν απευθείας σε ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό για χρέη κάτω από 1.000 ευρώ (π.χ. τέλη κυκλοφορίας), να πραγματοποιούν on line ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε λογαριασμούς για χρέη έως 10.000 €, οι εφοριακοί υπάλληλοι να έχουν αυτόματη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και πολλά άλλα.

«Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της που ανακοινώθηκε χθες, είναι χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο ενεργεί η κυβέρνηση: τίθενται συγκεκριμένοι εισπρακτικοί στόχοι, χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψιν η πραγματική συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που θα ελεγχθούν. Τίθενται δηλαδή οι βάσεις για συναλλαγή, για εκβιασμό των φορολογουμένων από επίορκους υπαλλήλους και, τελικά, για τη φοροεξόντωση μεγάλου μέρους από αυτούς που δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν. Για όλους αυτούς, η κυβέρνηση, που γνωρίζει ότι οδηγεί τους φορολογουμένους σε απόγνωση – γι αυτό θέτει πολύ χαμηλά τον πήχυ εισπραξιμότητας των οφειλών (μόλις 10% σε κάποιες περιπτώσεις) – σχεδιάζει απ´ευθείας κατασχέσεις καταθέσεων, αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμα και περιεχομένων θυρίδων.

Τελικά ποιος είναι πιο επικίνδυνος, η κυβέρνηση που δημεύει περιουσίες αργά αλλά σταθερά ή ο ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται μία κι έξω κατάσχεση εισοδημάτων;», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Καταλήγει αναφέροντας: «Η Δράση θεωρεί ότι οι φορολογικοί έλεγχοι πρέπει να είναι αντικειμενικοί, τακτικοί και ενδελεχείς, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις, να αφορούν μια ρεαλιστική χρονική περίοδο του παρελθόντος και να διενεργούνται με βάση ένα λογικό και απλό φορολογικό πλαίσιο, που δεν θα αλλάζει ανά δίμηνο. Ταυτόχρονα, πρέπει να τηρούνται οι ίδιοι κανόνες για όλους – όχι να εκδίδεται φορολογική ενημερότητα με νόμο για συγκεκριμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, να αμνηστεύονται αναδρομικά διοικήσεις δημοσίων οργανισμών και να ξεχνιούνται στα συρτάρια διάφορες “λίστες”!».

Τέλος, ο πρόεδρος της «Δράσης», Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι «χαιρόμαστε που η κυβέρνηση επέλεξε να δημοσιοποιήσει το θέμα αυτό δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε οι πολίτες να είναι πλήρως ενήμεροι για τις φορομπηχτικές προθέσεις της, πέρα από τον ΕΝΦΙΑ που θα στείλει αμέσως μετά τις εκλογές. Και καλούμε αυτούς τους πολίτες να εκφράσουν δημιουργικά τη δυσαρέσκειά τους στην κάλπη, ψηφίζοντας Γέφυρες (Δράση, Δημιουργία, ξανά!) τον μόνο συνδυασμό που νοιάζεται πραγματικά για τη μεσαία τάξη και εργάζεται για ένα μικρότερο και καλύτερο κράτος, που θα χρειάζεται λιγότερους φόρους για να λειτουργήσει προς όφελος τους».