Έκκληση στην κυβέρνηση «να ακυρώσει και να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συμπεριλαμβάνοντας σαφείς όρους που να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, το δημόσιο συμφέρον, και τη βιώσιμη λειτουργία των Ναυπηγείων με την πρόβλεψη της υποχρέωσης του επενδυτή να καταθέσει businessplan», απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από σημερινή συνάντηση στελεχών του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Από την πλευρά τους διαβεβαίωσαν τους εργαζομένους ότι «είμαστε σταθερά δίπλα τους στον αγώνα τους για την κατοχύρωση της δουλειάς και των δικαιωμάτων τους, και σε αυτήν την κατεύθυνση θα αναλάβουμε όλες τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων, θα ζητήσουμε ειδική συνεδρίαση των αρμόδιων διαρκών επιτροπών της Βουλής για το θέμα αυτό με την παρουσία των εργαζομένων».

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ακόμη: «Η προκήρυξη του ειδικού διαχειριστή για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν συμπεριλαμβάνει καμία απολύτως πρόνοια για τους εργαζόμενους. Αποτελεί εμπαιγμό των εργαζομένων, όταν μόλις πριν ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είχε προσωπικά δεσμευτεί με δήλωση του για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά…

Η κυβέρνηση, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δραματικής αύξησης της ανεργίας, προωθεί την πώληση των Ναυπηγείων χωρίς να διασφαλίζει το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον και οδηγεί τους εργαζομένους στην απόλυση.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και την προοπτική της σε συνδυασμό με τις ανάγκες της άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας. Στην πραγματικότητα, όπως έκανε και στο παρελθόν, παραδίδει τα ναυπηγεία στον μελλοντικό «επενδυτή» με ευνοϊκούς όρους αγνοώντας τους εργαζομένους».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Βίτσας και οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ‘Αμυνας, Θοδωρής Δρίτσας και οι αναπλ. τομεάρχες ‘Αμυνας, Γιώργος Τσίπρας και Ανάπτυξης, Γιάννης Σαρακιώτης.

ΓΣΕΕ: Να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Το μείζον ζήτημα της διασφάλισης όλων των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) με το προεδρείο του Σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», αλλά και την Ομοσπονδία τους (ΠΟΕΜ).

Για τη ΓΣΕΕ, «είναι αδιανόητο το γεγονός ότι στην προκήρυξη για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν υπάρχει κανένας δεσμευτικός όρος για τη διασφάλιση των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί δημόσια γι’ αυτό.

Ο νέος επενδυτής πρέπει να δεσμευτεί, πριν την αγορά, για μεταφορά όλων των συμβάσεων εργασίας στο νέο φορέα, ενώ πρέπει να υπάρξει και ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να δοθούν από την κυβέρνηση κίνητρα για εθελούσια αποχώρηση, όσων εργαζομένων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Λύση πρέπει να δοθεί και για τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους, αφού προηγηθεί έγγραφη βεβαίωση για το σύνολο του ποσού που οφείλεται και το οποίο πρέπει να δοθεί με προαφαίρεσή του από το συνολικό τίμημα» υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.

Τέλος, η Συνομοσπονδία τονίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.