Για «εσκεμμένη πρόκληση» κατηγορεί την Ελλάδα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα πως πριν από τις συνομιλίες Τουρκίας και Ελλάδας για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα ανακοίνωσε Navtex για άσκηση την ημέρα που τιμάται στην Τουρκία η «Ημέρα της Δημοκρατίας».

Αφότου η Ελλάδα εξέδωσε Navtex για τις 29 Οκτωβρίου, «Ημέρα της Δημοκρατίας» για την Τουρκία, η τελευταία απάντησε επίσης με Navtex για άσκηση μια ημέρα πριν, στις 28 Οκτωβρίου, γράφει η εφημερίδα.

Μάλιστα, η Yeni Safak σχολιάζει πως «ενώ η Τουρκία εργάζεται προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα βήματα και να λυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου, η Ελλάδα φαίνεται να υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες».

Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες «η ανακοίνωση από την Ελλάδα παραβιάζει την αρχή της μη στρατιωτικής δράσης κατά τη διάρκεια των εθνικών επετείων των δύο χωρών, πού έχει συμφωνηθεί ανάμεσά τους».

«Η Ελλάδα για άλλη μια φορά αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της, παραβιάζοντας την αρχή που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, ενώ η Τουρκία εργάζεται για να λύσει τα προβλήματα», είπε μία πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφέρει η εφημερίδα.