Δηλώσεις σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Κληθείς να σχολιάσει τη νέα Navtex που εξέδωσε, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παρακολουθούν τις ενέργειες της Άγκυρας και θα λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παρακολουθούν, παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενέργειες της Τουρκίας» και προσέθεσε ότι «ήταν πολύ ξεκάθαρα στα συμπεράσματα που αποφασίστηκαν και υιοθετήθηκαν από τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στάνο κατέληξε λέγοντας ότι «τα κράτη-μέλη παρακολουθούν, αξιολογούν και θα λάβουν κατάλληλες αποφάσεις».

Νέα πρόκληση της Τουρκίας προς την Ελλάδα με Navtex ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

Υπενθυμίζεται ότι, δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει το σόου του. Η γειτονική χώρα ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει νέες Navtex, η μια στην «καρδιά» του Αιγαίου για άσκηση με πραγματικά πυρά το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου -δηλαδή θα ολοκληρωθεί ανήμερα της εθνικής επετείου για την Ελλάδα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δύσκολος ο δρόμος της διπλωματίας. H Navtex έρχεται σε μία στιγμή που αναζητείται κοινή συνισταμένη για έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και ενώ το κλίμα «δυναμιτίστηκε» με την απόφαση για το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με τον χάρτη με τις συντεταγμένες που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης χθες το βράδυ, η θαλάσσια περιοχή που δεσμεύει η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, των Ψαρών, της Εύβοιας και της Χίου.