Έτοιμη να θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στις επικείμενες διερευνητικές επαφές με τη χώρα μας είναι η Τουρκία, κάτι που γνωρίζουν καλά στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πάρει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να μην αφήσουν καν την γειτονική χώρα να ανοίξει ένα τέτοιο αβάσιμο αίτημα.

Όπως δηλώνουν διπλωμάτες του ΥΠΕΞ, περιμένουν ότι οι εκπρόσωποι του Ταγίπ Ερντογάν όταν καθίσουν στο τραπέζι των προσεχών συζητήσεων που θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη, θα επιχειρήσουν να θέσουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης αλλά είναι πλέον μαθημένοι στο να αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Ανάλογο αίτημα είχε τεθεί και στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις του 2000 και του 2010, όταν είχε αναλάβει επικεφαλής ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης που και σήμερα έχει το γενικό πρόσταγμα.

Τότε η ελληνική πλευρά είχε αρνηθεί την όποια κουβέντα. Το ίδιο θα πράξει και τώρα ο κ. Αποστολίδης σε συνεργασία με τον πρέσβη Αλέξανδρο Κουγιού και την διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιφιγένεια Καναρά.

Άλλωστε ο κ. Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, έχει συμφωνήσει με την διπλωματική σύμβουλο του Έλληνα πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή ότι οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016 και τότε, δεν είχε τεθεί ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νήσων.