Ακυρώνονται λόγω κορονοϊού οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Η ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα- Τι είπε για τον κορονοϊό - Διαγράμματα με τα στοιχεία στην Ελλάδα και άλλες χώρες


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:47
05/10/2020
Ακυρώνονται λόγω κορονοϊού οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου
20
loading

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα γίνουν οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου, λόγω κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε ερώτηση αναφορικά για τα πιθανά επόμενα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. «Δεν εξετάζουμε κανένα πρόσθετο μέτρο» απάντησε και σε ερώτηση για το έαν εξετάζεται απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα.

«Η εικόνα που έχουμε είναι εικόνα σταθεροποίησης και όχι εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου ήταν ενθαρρυντικά, περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία και από τα τεστ που έκαναν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Αναμέρνουμε να ακούσουμε από τους ειδικούς την προβολή τους για τις επόμενες ημέρες. Εάν συνεχίσουμε έτσι δεν χρειάζεται λήψη νέων μέτρων» είπε. «Εφαρμογή των μέτρων και όλα θα πάνε καλά».

Ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί, τονίζοντας πως συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας «η προστιθέμενη αξία της επένδυσης της Microsoft αναμένεται να φθάσει το 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία επένδυση που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Η επένδυση αυτή αφορά στην εγκατάσταση στη χώρα μας ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρίας που σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τις δραστηριότητες cloud services».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, «μέσα σε μόλις 9 μήνες και παρά τα σύννεφα της πανδημίας, φτάσαμε εδώ: Στη γέννηση μιας σημαντικής καινοτόμας επένδυσης με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία, αλλά και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση».

«Η υλοποίησή της θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για την Πατρίδα μας ως κομβικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων. Αλλά δεν είναι μόνο το επενδυτικό κλίμα. Είναι μια επένδυση που έχει ποιοτικά διαφορετικό χαρακτήρα. Συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Ενισχύει την παραγωγικότητά της. Και στον βαθμό που αναμένεται να οδηγήσει σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα εκπαιδεύσει περίπου 100 χιλιάδες εργαζόμενους στις νέες τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια, δίνει σήμα αναστροφής του brain drain.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, δεκατέσσερις (14) στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,794 δισ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες τρεις (3) νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, που μαζί με τα εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και τις εκδοθείσες άδειες δόμησης και εγκατάστασης, συνιστούν ένα συνολικό ύψος στρατηγικών επενδύσεων που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ» συνέχιαε.

«Η Κυβέρνηση, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συνεχίζει αταλάντευτη και με εντατικούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις. Με έναν σκοπό: να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη - το άυλο αυτό εθνικό κεφάλαιο, που είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - δημιουργούμε δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Για τον κορονοϊό

Αναφορικά με τον κορονοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως είναι ξεκάθαρο πως έχει ήδη εκδηλωθεί δεύτερο κύμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, το οποίο μάλιστα προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία καθώς πλησιάζει η εποχή των κλειστών χώρων και των εποχικών ιώσεων.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε, αλλά τόνισε πως χρειάζεται εγρήγορση και όχι αφησυχασμός, καθώς η εικόνα μπορεί γρήγορα να αλλάξει δραματικά.

Ο κ. Πέτσας έδειξε και τρία διαγράμματα που αποτυπώνουν την πορεία της Ελλάδας σε αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων, σε σχέση με άλλες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό.

«Τα κρούσματα σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, όπως τα γηροκομεία, αλλά και σε χώρους εργασίας, όπου η μετάδοση γίνεται με ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο  τη σημασία της ατομικής ευθύνης, της τήρησης των πρωτοκόλλων, της πιστής εφαρμογής των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία.

Είναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αλλά και για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Να συγκρατήσουμε, αλλά και να μειώσουμε τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

«Να συμπράξουμε όλοι για να σωθούν ζωές» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν ότι οι παράνομες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν αποτελούν υπόθεση μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις ελληνικές θέσεις, ευρωπαϊκές. Και αυτό συνιστά εθνική επιτυχία, όχι απλά κυβερνητική.

Τους καρπούς αυτής της επιτυχίας θα δρέψει η Πατρίδα μας στο επόμενο διάστημα.  Είναι, άλλωστε, γι’ αυτό που τόσο ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασαν απόλυτη ικανοποίηση για για το τελικό κείμενο, ενώ ο τελευταίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξη και την αποφασιστικότητά του.

Όπως ήδη διαπιστώνεται από τη διεθνή Κοινότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το κείμενο των συμπερασμάτων έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας προς την γείτονα.

Με μια φράση οι ηγέτες της Ε.Ε. υιοθετούν απέναντι στην Τουρκία πολιτική καρότου και μαστιγίου.

Χαράσσουν ξεκάθαρα δύο δρόμους και δίνουν στην Τουρκία περιθώριο δύο μηνών - το αργότερο ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου - να επιλέξει: Αποκλιμάκωση, με συνέπεια και συνέχεια, ή κυρώσεις».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

Μια από τις βασικές παραμέτρους της πολιτικής μας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος αποτελεί η ανάσχεση των ροών και ο έλεγχος εμπλεκόμενων ΜΚΟ σε παράνομες ενέργειες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τον σκοπό αυτό η Κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία Μητρώου ΜΚΟ διακηρύσσοντας την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στο διαχωρισμό της ήρας από στάρι, να ενισχύσει τη συνεργασία της με οργανώσεις που προσφέρουν θετικό έργο και να αντιμετωπίσει όσες λειτουργούν παρασιτικά.

«Για να αποκαλυφθούν όσες συνιστούν λύκους ντυμένους με προβιά και φτάνουν ακόμη και στο σημείο να ασκούν κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από πολύμηνη, μεθοδική και συστηματική προσπάθεια, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Λιμενικό Σώμα, οδηγήθηκαν στον εντοπισμό τεσσάρων ΜΚΟ, με ευρωπαϊκή ταυτότητα, τριάντα τριών μελών τους και δύο ακόμη αλλοδαπών που - σε αντίθεση με τους διακηρυγμένους στόχους τους-  μεθόδευσαν παράνομη διακίνηση μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Προς το σκοπό αυτό, γνωστοποιούσαν τις θέσεις των σκαφών του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού μας που βρίσκονταν στην περιοχή και εμπλέκονται - κατ’ επέκταση - σε κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας.

Η θέση της Κυβέρνησης ήταν και είναι ξεκάθαρη: Το Κράτος παίρνει στα χέρια του στη διαχείριση του προβλήματος.  Όποιες ΜΚΟ λειτουργούν νόμιμα και θέλουν πραγματικά να συμβάλουν είναι ευπρόσδεκτες. Όποιες όμως, λειτουργούν παράνομα, παρασιτικά και σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, θα εντοπίζονται από τις Αρχές και θα αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη.

Η περίοδος που θεωρούσαν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι έχει τελειώσει.

Ο Ένοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, το Λιμενικό και η ΕΥΠ έχουν εντολή από τον Πρωθυπουργό να φυλάττουν αποτελεσματικά τα σύνορά μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Απέδειξαν πολλές φορές έως τώρα  την ικανότητα, την αξιοσύνη, την αποτελεσματικότητά τους.  Και αυτό θα συνεχίσουν απέναντι σε κάθε παρανομία, σε κάθε επιβουλή» κατέληξε.

Για τον προϋπολογισμό

«Κατατέθηκε προ ολίγου στη Βουλή το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021. Προϋπολογισμός που καταρτίζεται σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, λόγω του απροσδιόριστου χρόνου λήξης της πρωτοφανούς πανδημίας του κορονοϊού και συνεπώς της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 εκτιμάται στο 8,2%, σε καλύτερο δηλαδή επίπεδο συγκριτικά με τη θερινή εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη (-8,7%). Ενώ η τελική πρόβλεψη του Προσχεδίου για το 2021 είναι για ανάπτυξη 7,5%, καθώς πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU.

Κατά συνέπεια, βάσει των μέσων εκτιμήσεων για το σύνολο της διετίας 2020-2021, σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για την Πατρίδα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, το εισόδημα των Ελλήνων θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο.

Ήταν επόμενο της σοβαρής ύφεσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, να υπάρχει επιδείνωση του ποσοστού ανεργίας φέτος όπως και δεικτών που αφορούν το πρωτογενές έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ωστόσο η ανεργία το 2021 αναμένεται να υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019, ενώ η γενική ρήτρα διαφυγής για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα ισχύει και το επόμενο έτος.

Στο παραπάνω πλαίσιο, υπογραμμίζεται η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της, γεγονός που αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά.

Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί σήμερα στις 7:30μμ στην παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ.

Αύριο στις 10:30πμ θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην απονομή του πρώτου βραβείου του Ιδρύματος Θεοφανώ στην Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Von der Leyen.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Κανονικός ΕΛΛΗΝΑΣ

  ΄΄Ουδέν κακόν αμιγές καλού΄΄ έλεγαν οι αρχαίοι. Για όσους δεν καταλαβαίνουν το κακό είναι ο ιός, το καλό ότι, τουλάχιστον για φέτος, καταργείται ένα αναχρονιστικό και πολυέξοδο μιλιταριστκό κατάλοιπο, οι στατιωτικές και -κυρίως- οι μαθητικές παρελάσεις.

 2. avatar Περίεργος.

  Οποίος γουστάρει παρέλαση,να κάνει στο μπαλκόνι του.

 3. avatar Giannis Lechou

  ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ.ΟΛΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!!!!!ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ? ΠΑΡΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΡΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΑ ΣΑΣ,ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΕΙ Ο [...] ΣΑΣ,ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ!!!!!ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ!!!!!!

 4. avatar noway..

  Το φρόνημα δεν κρατιέται υψηλό από τις παρελάσεις και τις λοιπές φανφάρες αλλά από το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων που το έχουν ρίξει στα τάρταρα.

 5. avatar Savvidis

  Ήταν δίκαιο έγινε πράξη από τον μπλε ΣΥΡΙΖΑ. Οι παρελάσεις για τις εθνικές εορτές καταργούνται. Θα γίνονται μόνο οι κουμουνιστικες παρελάσεις στις 17/11 και 1/5. Στις 18 Νοεμβρίου πέτσα θα λέτε πάλι ας τους κρίνει ο λαός. Θα σας κρίνει και σας ο λαός στις εκλογές ,όσες στημένες δημοσκοπήσεις και να βγάλουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής

 6. avatar ΑΓΚΑ ΟΥΓΚΙ ΓΚΙ

  Όταν θες να διαγράψεις ιστορία αυτά κάνεις.. Όταν δεν έχεις κράτος και είσαι αποικία αυτά κάνεις.. Η συνέχεια την αριστερών... Κανονικότατα..

  1. avatar s17

   εισαι απλα χαζος αν νομιζεις οτι οι παρελασεις ειναι η ιστορια μας...

 7. avatar apla mperdeytika

  να δείς που και τα Χριστούγεννα θα καταργηθούν... Αλλά δεν εχω καταλάβει τότε 28 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Ι.Μεταξάς είπε ΟΧΙ κι ήταν ΟΧΙ, ενω το 2015 ο λαός είπε ΟΧΙ κι ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας το έκανε ΝΑΙ; ή κάνω λάθος....κάπου

  1. avatar χρηστος μπιρμπος

   Τη θεση των εθνικων και θρησκευτικων εορτων θα την παρουν οι παγκοσμιες γιορτες.Αντι να γιορταζουμε τα Χριστουγεννα θα γιορταζουμε την παγκοσμια ημερα τουαλετας ή την παγκοσμια ημερα πεολειχιας που εχει εγκρινει ο ΟΗΕ.

 8. avatar Τραπεζιτης

  κριμα
  δεν θα δουμε την παρελαση του φιδιου?
  δεν ξερω ποιοι παρελαύνουν καλυτερα, οι μαθητες ή οι φανταροι.

 9. avatar Konios

  Περιμένουμε αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για τους \"προδότες που καταργούν τις παρελάσεις\"

 10. avatar Μη δω

  17 Νοεμβρίου να γίνεται πορεία γιατί έχω φτάσει στο αμήν με την αθλιότητα σας!!!!!

 11. avatar Mixakick

  Το πρώτο ευχάριστο της πανδημίας.

  1. avatar Απλυσιεν συριζιέν

   Να πλυθείς με σαπούνι να έχουμε και το 2ο καλό νέο της πανδημίας!!!

   1. avatar Mixakick

    Ούτως η άλλως η κορη μου πηγαινει σε βρετανικο σχολειο και τοτε εχουμε mid term... σχεδιάζουμε να κανουμε εξορμησεις στην ορεινη κεντρικη ελλαδα. Παυλιανη, Λιδωρικη , Αγραφα και Ελατη λιμνη πλαστηρα . Το ιδιο ευχομαι και δι ημας.

    1. avatar mariasofi

     \"υμάς\"...πάει και στο βρετανικό η κόρη σου εξυπνάκια...

 12. avatar Andreas-20

  Ε αλίμονο σιγά μην αφήνανε οποιαδήποτε εθνική γιορτή να γίνει..Αυτή η κοροϊδία και τα παλαβά μέτρα έχουν πολλά επεισόδια ακόμα..Κορονο—πληκτοι θα γλέντησετε με την καρδιά σας μέχρι[...]..Φιλουρες

 13. avatar Λευτέρης ανεξάρτητος

  Βάλτε τον στρατό να φυλάει τα σύνορα,και δεν είμαστε για παρελάσεις τέτοιες ώρες.Ο Σουλτάνος ευκαιρίες ψάχνει

 14. avatar Λουκάς Κουφοντινας

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ......να ακυρωθουν.....για παντα......

  1. avatar απλυσιέν συριζιέν

   Να ακυρωθούν τα πάντα βεβαίως!! Και οι άδειες σου!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει