Θρίλερ στις Βρυξέλλες με αλλεπάλληλα προσχέδια για να πουν το «ναι» Ελλάδα και Κύπρος

«Χοντρό» παιχνίδι για να υπάρχουν στο ίδιο κείμενο οι λέξεις «κυρώσεις» και «Τουρκία»


ΚΟΣΜΟΣ
0:15
02/10/2020
Θρίλερ στις Βρυξέλλες με αλλεπάλληλα προσχέδια για να πουν το «ναι» Ελλάδα και Κύπρος
8
loading

Σε διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουμε φτάσει στην κατάθεση από την πλευρά του Σαρλ Μισέλ του τρίτου διαδοχικού προσχεδίου αφού τα δυο πρώτα είτε απορρίφθηκαν, είτε δεν ικανοποιούσαν την Ελληνική και την Τουρκική πλευρά που διεμήνυσαν πως δεν θα το υπογράψουν καθώς δεν υπήρχε η προοπτική κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που εκείνη συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων «καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε διάλογο με αντικείμενο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφωνιών με την Κύπρο» και υπογραμμίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο στην επίλυση του κυπριακού».

Στο νέο προσχέδιο, σύμφωνα με το Politico υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων τότε θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές στη διάθεσή της, περιλαμβανομένων και αυτών που περιέχονται στο άρθρο 29 και το άρθρο 215 της Συνθήκης της ΕΕ ώστε να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των κρατών μελών».

Όπως εξήγησε δε ο ανταποκριτής των FT, παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο δεν κάνει αναφορά συγκεκριμένα σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ανοίγει ωστόσο το δρόμο για τη χρήση όλων των εργαλείων στη βάση των Άρθρων 29 και 215 της Συνθήκης της ΕΕ όπου γίνεται σαφής αναφορά σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί αμέσως μετά το δείπνο. Το Politico επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο και αναφέρει ότι το νέο προσχέδιο θα έχει «σαφή αναφορά στην Τουρκία», αλλά και πάλι δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη «κυρώσεις»".

Πριν το δείπνο, πραγματοποιήθηκε 45λεπτη διακοπή κατά την οποία έγινε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη με τους Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Κουλα

  Αλλη μια αποτυχια Μητσοτακη!! Περαστικα μας!!!

 2. avatar Και τι έγινε

  Μλκιες στρατός ευρωπαϊκός δεν υφίσταται

 3. avatar geonemacedonas

  Η Ευρώπη των «αξιών» μας περιποιείται για τα καλά ΓΑΠ Τσίπρας και Κούλης τα φρόντισαν όλα !.. Η Ελλάδα μας αποτελεί μια περήφανη ανάμνηση

 4. avatar Έκθεση ιδεών

  Γράφουν γράφουν και ξαναγράφουν και ο μουστακιας πίνει ναργιλέ

 5. avatar Μποστ

  Σιγά, το καλσόν!

 6. avatar ο ΒΛΑΚΑΣ

  Μας πήραν και τις κόκκινες και τις κίτρινες γραμμές !! Τους δώσαμε τα πάντα!!! Δεν ξέρω από νομικά αλλά δεν νομίζω ότι και οι κ.κ. Εισαγγελείς αλλά και η κ. ΤτΔ κάνουν τα στραβά μάτια!!!!

 7. avatar Χαχα

  Οι ευρωπαίοι φίλο Τούρκοι καθώς είναι πλην της Γαλλίας αλλά κυρίως με τις πλάτες της Γερμανίας θέλουν πάλι να μας τυλίξουν σε λαδόκολλα

 8. avatar ο μαλακος!!

  Πρωτοκολλήθηκε σήμερα, Πέμπτη 01.10.2020, το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, στον ΟΗΕ.

  Η πρωτοκόλληση έγινε 10 μήνες μετά την κατάθεσή του και σύμφωνα με όσα αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, η πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη. Η εν λόγω “συμφωνία” είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

  Επίσης, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα.

  Οι διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν δε χαρακτηριστικά και την καταδίκη του συγκεκριμένου συμφώνου από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει