«Το μείζον ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξακολουθεί να είναι η συνταγματική αρχιτεκτονική, που προβλέπεται από τη Συμφωνία του Dayton, καθώς στην πραγματικότητα, υπό το συνταγματικό πρόσχημα μιας ομοσπονδίας, εκ των πραγμάτων, λειτουργεί μια συνομοσπονδιακή κατάσταση στη χώρα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και υπό το φως των όσων διαπίστωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Σεράγεβο.

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την πρόταση να ζητηθεί από τις νομικές υπηρεσίες του Συμβουλίου και της Επιτροπής να αξιολογηθεί η συνταγματική και γενικότερα η έννομη τάξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, από πλευράς ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου. Επίσης, να επιβεβαιωθεί ότι την «ιδιοκτησία» της αναθεωρητικής διαδικασίας, για τις αναγκαίες συνταγματικές μεταβολές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την έχει η ίδια η χώρα, μέσω των προβλεπομένων πολιτειακών οργάνων.

Τόνισε ακόμη ότι οι συνταγματικές και γενικότερα οι θεσμικές δυσλειτουργίες δημιουργούν ένα χάσμα μεταξύ του πολιτικού συστήματος και του λαού και αυτό προκαλεί αδιαφάνεια, κρίση νομιμοποίησης, αλλά και κρίση, ως προς την ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, που αντιμετωπίζει ως οικονομία και ως κοινωνία η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πέρα από τους εσωτερικούς, εθνοτικούς διαχωρισμούς και τις υφιστάμενες κατηγοριοποιήσεις.