Με αμείωτους ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα το προσεχές χρονικό διάστημα στη χώρα μας μετά την εκτόνωση της τελευταίας ελληνοτουρκικής κρίσης, τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο.

Εκτός από τη μοίρα των 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale, των τεσσάρων φρεγατών, των τεσσάρων ελικοπτέρων Romeo, των τορπιλών για τα υποβρύχια και των  πυρομαχικών, η χώρα μας είναι έτοιμη σύμφωνα με πληροφορίες να διαπραγματευτεί και την αγορά δύο καταδρομικών πλοίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκινά να αποσύρει σταδιακά τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga αφού από τα 22 θα αποσυρθούν αρχικά τα έξι, δύο εκ των οποίων μελετά το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αγοραστούν. Όπως δηλώνουν οι γνωρίζοντες η τυχόν αγορά τους θα συμβάλλει καταλυτικά στο συσχετισμό δυνάμεων έναντι της Τουρκίας.

Πρόκειται για μεγάλα πλοία, το καθένα εκ των οποίων απαιτεί 330 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι 40 είναι αξιωματικοί. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος, η φρεγάτα «Σπέτσαι» για παράδειγμα φέρει πλήρωμα περίπου 200 ατόμων, εκ των οποίων οι 30 είναι αξιωματικοί. Τα αμερικανικά αυτά καταδρομικά έχουν εκτόπισμα 9.600 τόνους (9.800 με πλήρες φορτίο), όσο δηλαδή δυόμιση φρεγάτες, μήκος 173 μέτρα, διαθέτουν δύο πυροβόλα των 124 χιλ., 122 κελιά πυραύλων και μπορούν να φέρουν πάνω δύο ελικόπτερα. Πρόκειται για πλοία πολλαπλών ρόλων, ιδανικά για θάλασσες όπως το Αιγαίο.

Ένα από αυτά τα καταδρομικά, το USS Leyte Gulf (CG-55), είχε επισκεφθεί τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και οι ιθύνοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά καθώς ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους τους. Το κακό είναι ότι πλοία σαν αυτά έχουν υψηλό κόστος συντήρησης, κάτι που προφανώς προβληματίζει την κυβέρνηση.