Δεν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς ψήφιση τις συμφωνίες συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μπορεί να κατατέθηκαν στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο ο προσδιορισμός της ημερομηνίας κύρωσής τους παραμένει ανοικτός. Κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δήλωσε ότι το θέμα δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

«Δεν υπάρχει κάτι το επείγον. Νομίζω ότι την κυβέρνηση την ενδιέφερε να τα καταθέσει εκείνη την δεδομένη χρονική στιγμή. Μου έχει δοθεί η εικόνα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η κύρωσή τους, δεν υπάρχει τέτοια πρεμούρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τις τρεις συμφωνίες εφαρμογής της Συνθήκης των Πρεσπών, κάτι που αν μη τι άλλο αποτελεί δοκιμασία για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ιδίως δε για τους βουλευτές που εκλέγονται στη βόρεια Ελλάδα και ήταν λάβροι κατά της Συνθήκης .

Οι τρεις διακρατικές συμφωνίες αφορούν την οικονομική συνεργασία, την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την από κοινού φύλαξη του FIR της γειτονικής χώρας από αεροσκάφη της δικής μας Πολιτικής Αεροπορίας.

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι και στη Διάσκεψη των Προέδρων, μόλις ρωτήθηκε ο κ. Τασούλας από την αξιωματική αντιπολίτευση πότε θα έρθουν οι συμφωνίες προς κύρωση, η απάντηση που ήταν πως «αυτό είναι κάτι που αφορά την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι ορατός ο χρονικός ορίζοντας».