Την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει στη συζήτηση για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση εκφράζει το ΚΚΕ μέσω ανακοίνωσής του ενώ παράλληλα ζητεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εκπαιδευτικών δομών.

Η σχετική ανακοίνωση επισημαίνει: «Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί σε διάλογο το ΚΚΕ, σε μια συζήτηση για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, χωρίς να υπάρχει μάλιστα συγκεκριμένο κείμενο προς συζήτηση, εκ μέρους της κυβέρνησης.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που:

  • Κλιμακώνεται η αντίδραση του κόσμου της εκπαίδευσης -των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών- απέναντι στα σοβαρότατα προβλήματα των σχολείων, που οξύνονται παραπέρα σε συνθήκες εξέλιξης της πανδημίας, από τη διαχείριση της κυβέρνησης. Προβλήματα που εντείνονται λόγω και της εφαρμογής του νόμου της κυβέρνησης το καλοκαίρι με αποκορύφωμα την αύξηση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τάξη.
  • Ειδικά στα ΕΠΑΛ, τα προβλήματα διαιωνίζονται. Μια σειρά ειδικότητες δε λειτουργούν στα ΕΠΑΛ, οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες, εκπαιδευτικοί δε διορίζονται, τα κενά παραμένουν.
  • Η κυβέρνηση με την πολιτική της κρατάει τα ΑΕΙ κλειστά. Δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πανεπιστημίων», επισημαίνει το Τμήμα Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ σε απάντησή του στην πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε διάλογο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση».

«Απέναντι σε αυτά, η κυβέρνηση “περί άλλων τυρβάζει”. Ενώ το κύριο σήμερα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών, έτσι ώστε να μην είναι άλλη μια χαμένη χρονιά για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές. Απ’ αυτή την άποψη, το ΚΚΕ δε θα συμμετάσχει σ’ αυτή την προσχηματική συζήτηση» καταλήγει το ΚΚΕ.