Δεν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές η Μαριέττα Γιαννάκου. Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας διαφωνούσε τόσο με τη σταυροδοσία, όσο και με τη διαδικασία σύνθεσης του ευρωψηδοδελτίου.

Η Μαριέττα Γιαννάκου πιστεύει πως οι αποφάσεις για το ποιοι θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο θα έπρεπε να είχαν ήδη ανακοινωθεί.

Όσον αφορά στο θέμα του σταυρού, η κ. Γιαννάκου έχει πει στο παρελθόν σε συνομιλητές της, πως οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές άλλων χωρών, που εκλέγονται με σταυρό απουσιάζουν μόνιμα από την ευρωβουλή.

Για την απόφαση της έχει ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, όμως η κ.Γιαννάκου δεν έχει επικοινωνήσει προσωπικά με τον Αντώνη Σαμαρά. Στις σχέσεις τους επικρατούσε «πάγος» εδώ και καιρό και δεν υπήρχε καμία επαφή μεταξύ τους.

Η κ. Γιαννάκου μιλώντας για το νέο εκλογικό νόμο, όπου ο ψηφοφόρος θα επιλέγει με σταυρό και όχι με λίστα τους ευρωβουλευτές, είχε δηλώσει: «Είναι δημοκρατία αυτό το πράγμα; Δύο μήνες, μόλις, πριν τις εκλογές, ανακοινώνουν αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί τέσσερις σταυροί σε διπλάσιο αριθμό υποψηφίων;».

Επίσης, υποστήριξε πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, καθώς όπως λέει μέσα σε αυτό το χρόνο «θα εκλεγούν μόνο αναγνωρίσιμα τηλεοπτικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν τις ικανότητες να διαχειριστούν τόσο κρίσιμα -σε αυτή την περίοδο της ΕΕ- ζητήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό η κ. Γιαννάκου δήλωσε πως έχει να του μιλήσει κατ’ ιδίαν περίπου 1,5 χρόνο και πως ενώ θα έπρεπε να τον ενημερώνει, ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, για τα τεκταινόμενα στην ΕΕ, ο κ. Σαμαράς επέλεξε έναν άλλο ως επικεφαλής, ο οποίος μάλιστα θα είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής, κάτι που η ίδια χαρακτήρισε «παράλογο».