Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, δεν αλλάζουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης και άρα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου για φοροελαφρύνσεις.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Και αυτό καθώς, όπως σημείωσε κατά το briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ κινείται ακριβώς στο εύρος των κυβερνητικών προβλέψεων και άρα ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου είχε γίνει ώστε να καλύπτεται και αυτό το σενάριο.

Ο κ.Πέτσας σχολίασε επίσης ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμενόταν μεγαλύτερη ύφεση λόγω του lock down και πρόσθεσε: «Να δούμε πως θα κινηθούν τα επόμενα τρίμηνα. Η ύφεση σίγουρα θα είναι μεγάλη λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης”. Έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι τα στοιχεία του 2ου τριμήνου στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι πολύ αρνητικά και ότι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης έχουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης σε σχέση με την Ελλάδα η οποία κινείται όπως τόνισε στο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

«Δεδομενου ότι η ύφεση κινείται στις δικές μας προβλέψεις, δεν αλλάζουν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για βραχυπρόθεσμη στήριξη της οικονομίας και μακροπρόθεσμη μείωση φόρων και εισφορών».