Σε τρεις διαφορετικούς άξονες αναμένεται να κινηθεί η επιβεβλημένη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας το προσεχές διάστημα μετά και την νέα, παρατεταμένη ελληνοτουρκική ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο.

  • Καταρχάς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρεί επιβεβλημένη την αναβάθμιση μιας σειράς οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών και συναφούς υλικού. Αυτό αναμένεται να συμβεί τους προσεχείς μήνες που θα εκταμιευτούν τα απαραίτητα κονδύλια. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναβαθμιστούν και οι τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ – ΗΝ200 που διαθέτει το Πολεμικό μας Ναυτικό. Αναφερόμαστε στις φρεγάτες «Ύδρα» (F-452), «Σπέτσες» (F-453), «Ψαρά» (F-454) και «Σαλαμίς» (F-455). Παράλληλα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 αεροσκαφών F-16 σε F-16 Viper («Οχιά»). Τα αμερικανικής προέλευσης μαχητικά με τον εκσυγχρονισμό τους αναμένεται να ανεβάσουν το επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας, ιδίως μάλιστα τη στιγμή που η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F-35 που είχε παραγγείλει, ως συνέπεια της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-400. Παρεμβάσεις αναμένεται επίσης να γίνουν στα γαλλικά μαχητικά Mirage, καθώς επίσης και στα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς.
  • Στα σκαριά, εκτός από την αναβάθμιση, βρίσκεται και η αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Μέσα σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να δαπανηθεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις Ένοπλες Δυνάμεις εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό θα διατεθεί όπως όλα δείχνουν για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» τέταρτης γενιάς και των πολυσυζητημένων δύο φρεγατών τύπου «Bejhara». Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο προμήθειας κι άλλων φρεγατών από τις αγορές της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Όσον αφορά το προσωπικό, στόχος είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο του Επαγγελματικού Στρατού και για το λόγο αυτό θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα οι διαδικασίες για την πρόσληψη 6.000 Επαγγελματιών Οπλιτών το επόμενο έτος. Στόχος δεν είναι μόνο η ανανέωση του έμψυχου δυναμικού αλλά και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας ώστε να έχουμε νεότερα στελέχη. Άλλωστε όπως έχει δηλώνει και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, «σε επίπεδο προσωπικού η μόνιμη προσπάθειά μας είναι να προχωρήσουμε σε τρόπους αναβάθμισής του. Η αναβάθμιση του προσωπικού στις ειδικές δυνάμεις για παράδειγμα περνάει και μέσα από την μείωση του μέσου όρου ηλικίας των στελεχών που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρέπει να πέσει αυτός, όχι όμως διώχνοντας τους παλιούς».