Κλιμακώνει καθημερινά τη ρητορική της η Τουρκία, με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και συνεργατών του, ενώ λάδι στη φωτιά έριξε και άρθρο της γερμανικής Welt που αναφέρει ότι ο Ερντογάν είχε ζητήσει από το τουρκικό ναυτικό να βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, ηχηρό μήνυμα απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τόνισε πως «ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Άγκυρα», ενώ σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

«Ο υπολογισμένος πόλεμος του Ερντογάν», αναφέρει ο τίτλος του γερμανικού δημοσιεύματος το οποίο τονίζει μεταξύ άλλων πως «μια στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απειλεί στην ανατολική Μεσόγειο».

Στη συνέχεια η Welt κάνει μία αποκάλυψη επικαλούμενη στρατιωτικούς κύκλους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει πριν λίγο καιρό τη βύθιση ενός ελληνικού πλοίου στη Μεσόγειο.

«Πρέπει να το κάνετε χωρίς να σκοτωθεί κανείς», φέρεται να είπε ο Ερντογάν. Οι στρατηγοί αρνήθηκαν και τότε κάποιος άλλος πρότεινε -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Welt- να καταρριφθεί ένα ελληνικό αεροσκάφος, καθώς ο πιλότος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κάθισμα εκτόξευσης για να σωθεί.

Ωστόσο και αυτό το σχέδιο αρνήθηκαν να το υλοποιήσουν οι στρατηγοί.

Συνεχίζει επιθετικά ο Ερντογάν: Βάζουν μπροστά μας ένα κράτος που, σε όλη την ιστορία του, κρύβεται πίσω από άλλες χώρες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε την επιθετική ρητορική όσον αφορά την ένταση των τελευταίων μηνών, και μιλώντας σε δικαστές με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς αναφερόμενος (όχι ρητά) στην Ελλάδα έκανε λόγο για «κράτος που κρύβεται πίσω από άλλες χώρες»,

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Ο λόγος της δράσης μας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο έχει στόχο την αναζήτηση του δικαίου και της δικαιοσύνης.

Αγνοούν την μεγάλη έκταση της Τουρκίας 780.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων. Η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ακτές της, με ένα νησί 10 τ.χλμ, είναι ξεκάθαρη έκφραση αδικίας. Βάζουν μπροστά μας ένα κράτος που, σε όλη την ιστορία του, κρύβεται πίσω από άλλες χώρες , και προσπαθούν να φτάσουν στους δικούς τους κρυφούς στόχους.

Κι αυτό είναι μεγάλη αδικία. Βαρεθήκαμε απο αυτό το παιχνίδι των σκιών. Άρχισε να γίνεται αστείο. Ρίχνουν ένα κράτος το οποίο δεν έχει προκοπή ούτε στον εαυτό του και το κάνουν δόλωμα μπροστά στην Τουρκία η οποία είναι μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη».

Νέες προκλήσεις Τσελίκ: Η Ελλάδα είναι κράτος πειρατής – Να αποφεύγει τις προβοκάτσιες στο Καστελόριζο

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως κράτος πειρατή.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με το sigmalive, μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε εμφαντικά ότι «η Τουρκία έχει 100% δίκιο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα ο Τσελίκ, εκτός από τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως κράτος πειρατή, τόνισε πως: «ξεπερνάνε το μπόι της οι ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει δουλειά στις έρευνες του Oruc Reis και τις γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της υφαλοκρηπίδας της, την οποία έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη μετά την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, ενώ προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν αστειεύεται με τη Γαλάζια Πατρίδα. Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να σκεφτεί σωστά, να συμπεριφερθεί σωστά και να αποφεύγει τις προκλήσεις.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας χαρακτήρισε «προβοκάτσια της Ελλάδας» την αποστολή στρατιωτών στο Καστελόριζο και υπενθύμισε τη συνθήκη των Παρισίων του 1947 σχετικά με την αποστρατικοποίηση.

«Προειδοποιούμε την Ελλάδα να αποφεύγει τις προβοκάτσιες στο Καστελόριζο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε τη γνωστή θέση της Τουρκίας ότι «το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα με βάση το διεθνές δίκαιο».

Κατηγόρησε την ΕΕ ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα και χωρίς όρους την Ελλάδα, η οποία έχει μαξιμαλιστικές θέσεις που η Τουρκία δεν συμμερίζεται.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει ένας αναξιόπιστος συνομιλητής», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος καταφέρθηκε και εναντίον του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο έφτασε να χαρακτηρίσει «ξοφλημένο», που προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά μέσω των κινήσεών του στην ανατ. Μεσόγειο.

Ο Ομέρ Τσελίκ απάντησε επίσης στον Μακρόν ότι αν η Γαλλία έχει κόκκινες γραμμές, τότε έχει και η Τουρκία και θα τις δείξει.

Σύμβουλος του Ερντογάν παραληρεί: Τα ελληνικά στρατεύματα στα νησιά θα πεθάνουν από πείνα

Επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Μεσούτ Χακί Κασίν, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως οι Έλληνες στρατιώτες στα νησιά θα πεθάνουν από την πείνα.

Όσα είπε ο σύμβουλος του Ερντογάν στην τουρκική τηλεόραση αναδημοσιεύει στο Twitter ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, σημειώνοντας πως ο Ερντογάν φυλάκισε 179 δημοσιογράφους και έβαλε λουκέτο σε πάνω από 180 μέσα ενημέρωσης «ώστε ο τρελός σύμβουλός του να εκτοξεύει τέτοια σκουπίδια στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο».

Ο Κασίν είπε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα λιμοκτονεί καθώς ο τουρισμός «πέθανε».

Χαρακτήρισε τους Έλληνες μικροσκοπικούς και νάνους, ενώ οι Τούρκοι είναι «γίγαντες».

Ηχηρό μήνυμα Σχοινά στην Τουρκία: Η ΕΕ δεν εκβιάζεται με απειλές ή κραυγές

Καθαρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζεται, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και αναφερόμενος στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας αλλά και τα μέτρα που μελετά η ΕΕ, σημείωσε. «Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές. Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία.

Αν στις 25 βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι λογικό να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή όλο το πλέγμα των κυρώσεων είναι πάνω στο τραπέζι» είπε, ενώ στην ερώτηση ποια θα είναι η κύρωση που θα «πονέσει» περισσότερο απάντησε:

«Οι κυρώσεις που πονάνε πιο πολύ είναι οι κυρώσεις που δεν προαναγγέλλονται, είναι οι κυρώσεις που αποφασίζονται και εφαρμόζονται.

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: Αυξάνει τις εντάσεις και αποσταθεροποιεί την περιοχή

Σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.

Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει  με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.