Η φωτιά στις Μυκήνες δεν προκάλεσε ζημιά στα μνημεία και στον αρχαιολογικό χώρο ξεκαθάρισε σήμερα το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Διευκρίνισε ότι σε ορισμένα μνημεία έχουν μαυρίσει οι τοίχοι ωστόσο η Πύλη των Λεόντων και το Ανάκτορο δεν επηρεάστηκαν από την φωτιά. Το πρόβλημα είναι αισθητικό, όχι ουσιαστικό. Ήδη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας ανέλαβε την αποκατάστασή του είχε αναφέρει σχετικά ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η υπουργός τόνισε παράλληλα ότι στην περίπτωση των Μυκηνών ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε, η πυροσβεστική ενέργησε αμέσως, όπως και το εναέρια μέσα και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν οι δεξαμενές που υπήρχαν. Πρόσθεσε ότι επίσης το γεγονός ότι είχαν γίνει οι απαραίτητες αποψιλώσεις βοήθησαν στο να μην υπάρχουν μεγάλες φθορές.

Τα μαύρα τμήματα στην Πύλη των Λεόντων δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο, αλλά όπως αναφέρει στο Facebook ο Σωκράτης Μαυρομμάτης, επί χρόνια επικεφαλής φωτογράφος στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, προϋπήρχαν της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 30 Αυγούστου.