Στη μία το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα αποτελέσματα της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία με την τρόικα, ο πρωθυπουργός είπε ότι προβλέπεται η διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα δοθούν ως ενίσχυση σε 1 εκατ. πολίτες, κυρίως ένστολους, χαμηλοσυνταξιουχους και για την ενίσχυση των ανέργων.

Επίσης, προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 3,9% από τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα θα επανεξεταστεί σε έξι μήνες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ακόμη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο το 2015.

Ο κ.Σαμαράς ανακοίνωσε ακόμη ότι το συνολικό ποσό που θα δοθεί για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες φέτος θα φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η τρόικα δεν παραβίασε καμία από τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

«Υποσχεθήκαμε να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ και το πετύχαμε, υποσχεθήκαμε να βγάλουμε την οικονομία από την ύφεση και το πετυχαίνουμε τώρα, υποσχεθήκαμε να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα πιο νωρίς, ώστε να μην εξαρτάται η Ελλάδα από νέα δάνεια και το καταφέραμε, υποσχεθήκαμε να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου στην οικονομία, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του λαού και το κάνουμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα κάνει τα τελευταία βήματα, βαδίζοντας στην έξοδο, από την κρίση και το μνημόνιο. Οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Αναγνωρίζονται με καθυστέρηση και με δυσκολίες, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τη συμφωνία με την τρόικα.