Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε επιμείνει χθες πως δεν θα γίνει ανασχηματισμός και πράγματι οι διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα είναι περιορισμένες σε έκταση (και χωρίς να φεύγουν υπουργοί αλλά με κάλυψη κενών και αναβαθμίσεις), είναι όμως ουσιαστικές σε βάθος: Υπό μία έννοια πρόκειται για ανασχηματισμό Σκυλακάκη-Παπαθανάση με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης και το διευρυμένο ΕΣΠΑ 2021- 2027, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές: «Ύστερα από έναν χρόνο έντονης και αποδοτικής λειτουργίας -διάστημα μεστό από κρίσιμα γεγονότα και αδιαμφισβήτητες εθνικές επιτυχίες- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη συμπλήρωση ορισμένων κενών στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και την πολιτική του κατεύθυνση».

Με τη νέα διάταξη της κυβέρνησης, τονίζεται και το ειδικό ενδιαφέρον για την οικονομία, την ανάπτυξη, την υγεία, την εργασία και το περιβάλλον, καθώς σε αυτούς τους τομείς αποφασίστηκαν «λειτουργικές βελτιώσεις», κατά τον όρο που προτιμά το Μαξίμου σε σχέση με τη λέξη «ανασχηματισμός».

Αυτές τις επιλογές εκφράζουν ειδικότερα:

  • Η αναβάθμιση των υφυπουργών Οικονομίας Θοδωρή Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση σε αναπληρωτές υπουργούς.
  • Η κάλυψη των κενών θέσεων υφυπουργού στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας.
  • Η ενίσχυση του υπουργείου Υγείας με έναν ακόμη υφυπουργό.

«Οι λόγοι των πρωτοβουλιών είναι προφανείς: Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης. Όπως και η υγειονομική κρίση, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, οδηγούν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου Υγείας. Ενώ είναι σαφές πως δεν θα μπορούσε να μην συμπληρωθεί το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όταν κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και είναι η Απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας» έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Προσέθεταν επίσης ότι και σε αυτές τις βελτιωτικές κινήσεις αποτυπώνεται η πάγια αντίληψη του κ.Μητσοτάκη, καθώς όπως έλεγαν επέλεξε πρόσωπα και από τη Βουλή και από την κοινωνία, διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας, και με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι τέτοιου τύπου «οργανωτικές αναδιατάξεις» στην κυβέρνηση έγιναν και κατά το παρελθόν, είτε με την συγκρότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είτε με τον ορισμό υφυπουργού Άμυνας με ειδικές αρμοδιότητες.

«Πρόκειται για βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος. Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις» έλεγαν.

Σερσέ λα φαμ και ο Τσακλόγλου

Τελικώς μία μόνο γυναίκα προστίθεται στο νέο υπουργικό σχήμα, η βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών Ζωή Ράπτη, εκ των σαμαρικών στελεχών, που αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας.

Η θέση του κ.Θωμά ως υφυπουργού Ενέργειας ουσιαστικά δεν καλύπτεται, αλλά ο Νίκος Ταγαράς, βουλευτής Κορινθίας αναλαμβάνει υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Όμως η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή ήταν η τοποθέτηση του Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας αρμόδιου για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς έρχεται ο τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού.

Δείτε εδώ τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Διαβάστε εδώ το βιογραφικό του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη και εδώ αντίστοιχα του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.