Η κεντρική είδηση του ανασχηματισμού είναι αναμφίβολα η αναβάθμιση του μέχρι πρότινος υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής Θοδωρή Σκυλακάκη, ο οποίος αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των πόρων του διευρυμένου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 δηλαδή συνολικά 72 δισ ευρώ: Υπό μία έννοια μάλιστα πρόκειται για «ανασχηματισμό Σκυλακάκη» καθώς αποτελεί το πρόσωπο- κλειδί σε ένα ρόλο καθοριστικό για το μέλλον της χώρας την επομένη ημέρα της πανδημίας του κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Σταθερά φιλελεύθερος πολιτικά και άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο κ. Σκυλακάκης όχι μόνο εκρίθη από τον πρωθυπουργό λόγω της θητείας του στο οικονομικό επιτελείο ως ο ιδανικός άνθρωπος για να χειριστεί το κρίσιμο αυτό τομέα, αλλά αποτελεί και έναν άνθρωπο απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς άλλωστε η πολιτική του πορεία είναι απολύτως συνδεδεμένη με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Γεννημένος στην Αθηνα το 1959, είναι εγγονός του στρατιωτικού Θεόδωρου Σκυλακάκη, στενού φίλου του Σοφοκλή Βενιζέλου, ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και αναδείχθηκε πολιτικά το 1989 επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Διατέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζανή Τζαννετάκη το 1989 και σύμβουλος του υπουργού Άμυνας από το 1989 έως το 1990. Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, λογογράφος του πρωθυπουργού και Προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού.

Υπήρξε υπεύθυνος της διαφημιστικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 και υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, από κοινού με τους Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Κατσούδα στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989  και του 1990, ενώ και υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογών της Νέας Δημοκρατίας και το 1993.

Το 1999 είχε απομακρυνθεί απο τη ΝΔ και είχε βρεθεί μαζί με το Στέφανο Μάνο στους φιλελεύθερους Ταύρους, που δεν ευδοκίμησαν όμως.

Στις δημοτικές εκλογές του 2002 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τη Ντόρα Μπακογιάννη και επί της δημαρχίας της ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά του δήμου. Την περίοδο 2003-2004, ήταν μάλιστα υπεύθυνος για την προετοιμασία του δήμου Αθηναίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη διάρκεια των οποίων είχε ορισθεί Αναπληρωτής Διοικητής Πόλεως (City Manager). Στο πλευρό της κ.Μπακογιάννη βρέθηκε και κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών. Θεωρείτο μάλιστα ο ιθύνων νους πίσω από τη “διπλή ανάπλαση” (Βοτανικός- Λεωφόρος Αλεξάνδρας /Παναθηναϊκός) στο δήμο Αθηναίων και την έρευνα για τη δράση των ΜΚΟ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στις ευρωεκλογές του 2009 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με τη λίστα της ΝΔ, ακολούθησε όμως η ήττα στις εθνικές εκλογές η παραίτηση Καραμανλή και η απρόσμενη για πολλούς νίκη του Αντώνη Σαμαρά στη μάχη της διαδοχής. Ο κ.Σκυλακάκης, ο οποιος παρέμεινε σε όλη του την πολιτική διαδρομή σταθερά στο φιλελεύθερο χώρο, διεγράφη στις 21 Σεπτεμβρίου του 2010 από τη ΝΔ λόγω της διαφωνίας του με την αντιμνημονιακή τότε γραμμή της ηγεσίας Σαμαρά. Το Νοέμβριο του 2010 συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στη Δημοκρατική Συμμαχία της κ.Μπακογιάννη, αποχώρησε όμως μεταξύ των πρώτων και δεύτερων εκλογών του 2012 όταν το κόμμα μπροστά στην άνοδο και απειλή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συνεργαστεί με τη ΝΔ του κ.Σαμαρά.

Το Νοέμβριο του 2012 προσχώρησε στη Δράση του Στέφανου Μάνου, ως ευρωβουλευτής, ενταγμένος στην ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη υπό τον Γκι Φερχόφστατ και τον Ιούνιο του 2013 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, το οποίο όμως ατύχησε όπως όλες οι αμιγώς φιλελεύθερες πολιτικά κινήσεις. Ενδεχομένως ενα κρίσιμο σημείο ήταν η συνεργασία με τη Δημιουργία ξανά του Θάνου Τζήμερου και η συγκρότηση του συνασπισμού Γέφυρες στις ευρωεκλογές του 2014, ο οποιος όμως δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή. Στις εθνικές εκλογές του 2015, η Δράση στήριξε το Ποτάμι και ο κ.Σκυλακάκης ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά δεν εξελέγη. Η συνεργασία συνεχίστηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ως πρόεδρος της Δράσης επί κυβέρνησης Σαμαρά ο κ.Σκυλακάκης είχε ασκήσει δριμεία κριτική ιδίως για το δανεισμό των κομμάτων.

Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ ωστόσο άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή Σκυλακάκη στον κατά Αβέρωφ μαντρί. Το Μάιο του 2016 στο συνέδριο της Δράσης μίλησε ο κ.Μητσοτάκης. Και τον Ιανουάριο του 2017 ανακοινώθηκε η συνεργασία της Δράσης με τη ΝΔ και ο κ.Σκυλακάκης ανέλαβε την Ομάδα Δράσης της ΝΔ για θέματα προσέλκυσης επενδύσεων, άρσης εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και εξωστρέφειας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ως υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής πιστώνεται τόσο το επιτυχημένο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Ως άνθρωπος εμπιστοσύνης και ιδίων πολιτικών και οικονομικών αντιλήψεων με τον πρωθυπουργό ήταν και αυτός που ενέκρινε ή μη δαπάνες των υπουργείων. Και από τη νέα του θέση θα έχει πολύ πιο αυξημένες αρμοδιότητες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber