Για την πανδημία του κορονοϊού αλλά και την πορεία των μεταναστευτικών ροών μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας (3/8) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στο Mega o υπουργός τόνισε πως μετά το άνοιγμα της οικονομίας η πολιτεία ανέμενε αύξηση των κρουσμάτων, που επανέφερε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης.

«Τα μέτρα είναι επαρκή, αρκεί ο κόσμος να τα εφαρμόζει. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω» είπε.

Εστιάζοντας στις δομές που φιλοξενούν πρόσφυγες ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα, ούτε θάνατος σχετιζόμενος με τη μετανάστευση.

«Εφαρμόζουμε ως τις 31/8 συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα. Μεγαλύτερος είναι ο φόβος μετάδοσης από την τοπική κοινωνία προς τις δομές παρά το αντίθετο», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Σε κάθε νησί υπάρχει δομή καραντίνας, δεν έχουμε νέες ροές, είναι μειωμένες κατά 95% το τελευταίο 4μηνο».

Έως τώρα, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη έχουν γίνει 4.000 απελάσεις ενώ όπως δήλωσε «ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών». Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, χωρίς τη δημιουργία νέων δομών.

Τι θα γίνει με τους πολιτικούς πρόσφυγες

Ερωτηθείς για τις εικόνες των προσφύγων σε πλατείες στο κέντρο της Αθήνα, ανέφερε πως: «Δεν θα δίνουμε ούτε ισόβια σύνταξη, ούτε ισόβια στέγαση σε αυτούς που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.

Μπορεί να μείνει 3 χρόνια στη χώρα μας, έχει δικαίωμα εργασίας, υπάρχει ειδικό πρόγραμμα που τον βοηθάει να νοικιάσει σπίτι και του επιδοτούν κάποια νοίκια, υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος».

«Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για τη λειτουργία της οικονομίας και τη μη εξάπλωση της πανδημίας» σημείωσε.

Σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας στάθηκε στην ισορροπία που χρειάζεται ανάμεσα στην πραγματική οικονομία και την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Το να λειτουργεί η οικονομία, να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας αλλά να μην υπάρξει εξάπλωση της πανδημίας. Πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα από τον κόσμο, αλλιώς η πολιτεία θα αναγκαστεί να τα αυστηροποιήσει».

«Γίνονται διαρκείς έλεγχοι σε σημεία που υπάρχει συνωστισμός. Δεν ήταν λάθος ο σχεδιασμός, υπάρχουν λάθη στην εφαρμογή τους. Είναι δύσκολες οι ισορροπίες. Επαναφέρω το θέμα της ατομικής ευθύνης. Οι δυνατότητες του ελληνικού δημοσίου δεν είναι απεριόριστες».