Χωρίς κλιματισμό κινδυνεύει να μείνει μεσούντος του καλοκαιριού η Βουλή των Ελλήνων κι αυτό όχι γιατί δεν λειτουργούν τα μηχανήματα στο μέγαρο, αλλά επειδή οι βουλευτές και οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

Στον επονομαζόμενο «ναό της Δημοκρατίας» (και όχι μόνο) παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι κυρίως να πηγαινοέρχονται σε γραφεία συναδέλφων τους συχνά, είτε για υπηρεσιακούς λόγους είτε για να πιάσουν την κουβέντα, με αποτέλεσμα να μην αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Έτσι, η προϊστάμενη του τμήματος Υγειονομικής Κάλυψης της Βουλής των Ελλήνων Ναταλία Τζήμα, ενημέρωσε τους πάντες πως «η μη τήρηση των προαπαιτούμενων αυξάνει τον κίνδυνο για όλους μας, οπότε αν δεν υπάρξει υπευθυνότερη συμπεριφορά όλων μας τις επόμενες μέρες, η λειτουργία των κλιματιστικών ενδέχεται να πρέπει να διακοπεί».

Προσθέτει δε πως αυτή την περίοδο δεν συστήνονται ούτε οι ανεμιστήρες σε χώρους με πολλά άτομα, επειδή ανακυκλώνουν τον αέρα.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αξιότιμες/οι κ. βουλευτές, αγαπητές/οί συνάδελφοι και λοιποί εργαζόμενοι, καθώς διάγουμε μία περίοδο όπου α) έχουν επανέλθει στο κοινοβούλιο και στην υπηρεσία και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, β) διαπιστώνουμε μία χαλάρωση στα μέτρα ατομικής προστασίας και σε όλη την επικράτεια αλλά και εντός της Βουλής και γ) σημειώνεται μία αυξητική τάση των κρουσμάτων από το νέο κορονοϊό που απαιτεί την εγρήγορση όλων μας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε κάποια σημαντικά στοιχεία πρόληψης και να επιστήσουμε την προσοχή σας στα ακόλουθα:

  1. Κρατάμε καθαρά τα χέρια μας (και μακριά από το πρόσωπο), πλένοντας τα συχνά (η εναλλακτικά χρησιμοποιώντας κατάλληλο αντισηπτικό). Αποφεύγουμε να αγγίζουμε επιφάνειες ή να χρησιμοποιούμε μη ατομικά είδη (πχ στυλό).
  2. Τηρούμε αποστάσεις (τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση) από όλους.
  3. Αποφεύγουμε την χειραψία. (Διότι σε περίπτωση χειραψίας με κάποιον που θα αποδειχτεί κρούσμα κορονοϊού, θα θεωρηθούμε στενή επαφή του με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
  4. Χρησιμοποιούμε μάσκα όπου αυτό απαιτείται.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική:

  • Σε όλους τους Υγειονομικούς χώρους της Βουλής (ιατρείο, φυσικοθεραπευτήριο, διαιτολογικό) και για τους χρήστες των υπηρεσίες υγείας.
  • Στους ανελκυστήρες (υπενθυμίζεται ότι συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τους από όσους μπορούν και επιβάλλεται η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού επιβαινόντων που αναφέρει η σήμανσή τους).
  • Για τα άτομα της υπηρεσίας καθαριότητας, για τα άτομα που καθαρίζουν τα κλιματιστικά, για τους εργαζόμενους στο τμήμα εργασιακού αθλητισμού, για τους εργαζομένους στο κιλικίο-εστιατόριο, για όσους προσφέρουν επί τόπου υπηρεσίες σε διάφορα γραφεία όπως οι διάφοροι τεχνικοί.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας:

  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους, άρα και εντός όλων των χώρων και αιθουσών του Κοινοβουλίου (ιδιαίτερα στα σημεία με πύκνωση ατόμων ή παραμονή αυτών επί μακρόν). Συστήνεται καλός και τακτικός αερισμός στους χώρους.
  • Για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες η σύσταση χρήση μάσκας είναι ακόμα πιο εμφατική.

Προσοχή: ορθή εφαρμογή της μάσκας σημαίνει ότι καλύπτει την μύτη και το στόμα μας.

  1. Αν εμφανίσουμε πυρετό ή το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης (βήχα, δύσπνοια, πονόλαιμο, διαταραχή γεύσης – οσμής,  εμετό-διάρροια, μυαλγία) δεν ερχόμαστε στην Βουλή, παραμένουμε σπίτι και επικοινωνούμε με το ιατρείο της Ειδικής Υπηρεσία Υγειονομικής Κάλυψης της Βουλής.
  2. Αποφεύγουμε  τις μετακινήσεις στα διάφορα γραφεία της Βουλής. Η πλειονότητα της διακίνησης εγγράφων γίνεται ηλεκτρονικά και πολλά ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν με απομακρυσμένη επικοινωνία. Και στο ιατρείο ζητήματα όπως η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων και συνταγογράφηση εξετάσεων γίνεται όχι με φυσική παρουσία αλλά κατόπιν τηλεφωνικής (ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) συνεννόησης.

Σημειώνεται ότι:

Η αποφυγή των μετακινήσεων μαζί με την χρήση μάσκας υπήρξαν τα προαπαιτούμενα προκειμένου να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά (στους υπόλοιπους χώρους πέραν της Ολομέλειας-Γερουσίας- εντευκτηρίου όπου υπάρχει κλιματισμός χωρίς ανακύκλωση αέρα).

Η μη τήρηση των προαπαιτούμενων αυξάνει τον κίνδυνο για όλους μας, οπότε αν δεν υπάρξει υπευθυνότερη συμπεριφορά όλων μας τις επόμενες μέρες, η λειτουργία των κλιματιστικών ενδέχεται να πρέπει να διακοπεί.

Επισημαίνεται  ότι ούτε οι ανεμιστήρες συστήνονται αυτή την περίοδο σε χώρους με πολλά άτομα, καθώς ανακυκλώνουν τον αέρα.

  1. Προκειμένου να επιστρέψουμε υγιείς από τις διακοπές και να μην συμβάλλουμε σε διασπορά του νέου κορονοϊού:
  • Αποφεύγουμε σημεία συγχρωτισμού πχ κλειστά μπαρ, πολυπληθείς γιορτές.
  • Ταξιδεύουμε με ασφάλεια προτιμώντας τα ατομικά από τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Στα τελευταία φοράμε πάντα μάσκα.
  • Αποφεύγουμε, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό (σε χώρες με αναλογικά περισσότερα κρούσματα από την Ελλάδα) αλλά και σε νομούς της Ελλάδας με αρκετά κρούσματα.
  • Αποφεύγουμε επίσης, αν δεν είναι αναγκαίο, να δεχτούμε επίσκεψη στο σπίτι από άτομο που έχει έρθει από το εξωτικό (ή από νομό της Ελλάδας με πολλά κρούσματα). Αν παρόλ’ αυτά συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω,  επικοινωνούμε με τον ΕΟΔΥ αλλά και με τους ιατρούς της ΕΥΥΚ για εξατομικευμένες οδηγίες, πριν έλθουμε στην ΒτΕ.
  1.  Φροντίζουμε ενεργά την υγεία μας με καλή διατροφή, επαρκή ύπνο, περπάτημα (ή άλλη άσκηση) και σύντομη έκθεση στον ήλιο (περίπου ένα τέταρτο καθημερινά, εκτός και αν έχουμε άλλη σύσταση από τον θεράποντα ιατρό μας). Αν πάσχουμε από χρόνια νοσήματα δεν αμελούμε την λήψη της χρόνιας αγωγής σας και τους περιοδικούς ελέγχους της υγείας μας.
  2. Αυτή είναι μία κατάλληλη περίοδος για εμβολιασμό κατά του πνευμονιοκόκκου (για τα ηλικιωμένα άτομα και για όσους έχουν ένδειξη πχ με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα).
  3. Επισημαίνουμε τέλος, ότι για την προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν αρκεί αυτά να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και να φορούν την μάσκα τους σε κλειστούς χώρους και όπου επιβάλλεται.
  4. Πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης.
  5. Επομένως, με ευθύνη εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας έναντι του νέου κορονοϊού για την αυτοπροστασία μας, για την προστασία των ευπαθών ατόμων και για την διατήρηση στην χώρα μας της χαμηλής διασποράς του ιού».