Με Κωστή Παλαμά από το ποιητικό του έργο «Η Φλογέρα του Βασιλιά», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το «άνοιγμα» της Αγίας Σοφίας ως τέμενος.

Ο κ. Τασούλας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, παρέπεμψε στους εξής στίχους: «Μια πίστη και γλώσσα μία, και ιδέα μία, και μια ψυχή, ένα Γένος. Κοπρίσματα, ανεμορριπές, κλαδέματα, πλημμύρες σταλώσανε ή λυγίσανε το δέντρο, δεν ταλλάξαν».

Σήμερα γίνεται στην Αγία Σοφία η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, με πλήθος κόσμου να έχει συρρεύσει από το πρωί.

Η είσοδος των προσκυνητών- που είχαν κληθεί να φορούν μάσκα και να έχουν το δικό τους χαλάκι προσευχής, για λόγους υγιεινής και προστασίας – έγινε από πέντε ανοιχτούς χώρους και έπειτα από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Κωνσταντινούπολης Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».

Μέσα στον ναό, στο δάπεδο έχουν τοποθετηθεί χαλιά στο δάπεδο ενώ τα περίφημα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας έχουν καλυφθεί με σκούρα υφάσματα με αραβικές προσευχές.

Η προσευχή άρχισε με τον Τούρκο πρόεδρο να διαβάζει στίχους από το Κοράνι κι ενώ όλοι οι χώροι γύρω από το μνημείο είχαν γεμίσει από νωρίς.

Μητσοτάκης: Απόδειξη αδυναμίας όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη – Ταραχοποιός η Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σημερινή ιστορική μέρα μιας και μετά από 86 χρόνια, στην Αγιά Σοφιά οι μουσουλμάνοι έκαναν την προσευχή τους.

Πρόκειται για μία ακόμη προκλητική κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έρχεται να ενισχύσει το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα σερ Ελλάδα και Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι απόδειξη αδυναμίας όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη» ενώ χαρακτήρισε «ταραχοποιό» την Τουρκία.