Μπορεί η Ελλάδα να παραμένει σε επιφυλακή για όσο διάστημα υφίσταται η τουρκική NAVTEX ανατολικά του Καστελόριζου, αλλά η ένταση στο Αιγαίο τείνει να αποκλιμακωθεί, όπως ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος. Μάλιστα, ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που διατηρεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη «και δεν είναι εύκολο να της κάνεις αυτό το μπούλινγκ και να πετύχεις». Επίσης, τόνισε ότι με την Άγκυρα πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi, αλλά με όρους και πλαίσιο που έχει με σαφήνεια θέσει η Αθήνα: «Το πλαίσιο είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι όροι η καλή γειτονία. Και το έχουμε πει πολλές φορές, ότι δε συζητάμε υπό πίεση και υπό πειθαναγκασμό», όπως σημείωσε.

Αναφερόμενος στις εικόνες από την Αγιά Σοφιά, είπε πως «είναι πολύ λυπηρές οι εικόνες που είδαμε. Πόνεσε η καρδιά μου».

Παραμένει η κατάσταση επιφυλακής

Ο σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού, τόνισε πως όσο ισχύει η τουρκική NAVTEX και όσο τα τουρκικά πλοία αν και βρίσκονται στις τουρκικές ακτές, δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους «είμαστε σε μια επιφυλακή». Επανέλαβε, μάλιστα, ότι δεν «βλέπει» κλιμάκωση, αλλά μάλλον η κατάσταση τείνει προς αποκλιμάκωση.

«Δεν προβλέπω εγώ προσωπικά, ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο… Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα βρίσκεται ο τουρκικός στόλος είτε σε ετοιμότητα, είτε στο Αιγαίο, εμείς θα είμαστε παρόντες», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Από το 2019 λέω ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι μια χώρα με δυνατές σχέσεις και συμμαχίες στο διεθνές επίπεδο, είναι μια χώρα που παρόλη τη δεκαετή κρίση διατηρεί μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και προσωπικό με φρόνημα και ικανότητες στις ένοπλες δυνάμεις. Δεν είναι εύκολο να της κάνεις bullying και να πετύχεις».

Ερωτηθείς αν σε αυτήν την τάση αποκλιμάκωσης συνέβαλε η αποφασιστικότητα της Αθήνας ή οι διεθνείς δηλώσεις στήριξης στη χώρα μας από Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία, εξήγησε ότι πρόκειται για συνδυασμός των πολιτικών πιέσεων από το διεθνές σύστημα, αλλά και της ελληνικής αποφασιστικότητας.

«Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε η NAVTEX. Ένα μεγάλο μπράβο στις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε και στη συνέχεια επισήμανε ότι βγήκαν αμέσως όλα τα ελληνικά πολεμικά πλοία «και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ετοιμότητα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε σωτήρια την πρόσφατη συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή στο Βερολίνο, «την οποία ορισμένοι θερμοκέφαλοι κατέκριναν». Και εξήγησε πως με τη συμμετοχή της σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ένταση.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται ανανέωση οπλοστασίου»

Ερωτηθείς για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού είπε ότι το θέμα της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με το Παρίσι δεν συναρτάται από τους εξοπλισμούς τους οποίους χειρίζεται το ΥΠΕΘΑ.

«Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινή οπτική όχι μόνο για τα θέματα της Μεσογείου, αλλά και τα θέματα της Ευρώπης με τη Γαλλία. Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ φιλική σε εμάς χώρα και εξαιρετικά σημαντική στην περιοχή μας αλλά και στην Ευρώπη και νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένα υπόβαθρο καλό ώστε μελλοντικά να προχωρήσουμε τη συμφωνία. Δε συναρτάται από τους εξοπλισμούς», είπε ο κ. Διακόπουλος.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από δέκα χρόνια κρίσης χρειάζονται ανανέωση οπλοστασίου, συντήρηση του παλαιού που γίνεται σε ένα βαθμό και «κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε και για την αγορά νέων πλοίων».

«Όλα αυτά όμως θα έρθουν και σε συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης», ήταν τα λόγια του κ. Διακόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται μετά από δέκα χρόνια κρίσης, κορονοϊό, την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους, αλλά και δημοσιονομική στενότητα. «Όλα θα γίνουν, αλλά δεν μπορεί να γίνονται οι εξοπλισμοί εις βάρος της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αυτά τα δυο πρέπει να πηγαίνουν μαζί».

Τέλος, για τις προσβάσεις της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι βεβαίως και υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πρόεδρο Τραμπ, «εφόσον απαιτηθεί και όταν απαιτηθεί», για να προσθέσει ότι Ελλάδα – ΗΠΑ διανύουν τις καλύτερες ιστορικά σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.