Με την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τα εθνικά θέματα, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

«Η κυβέρνηση αναπτύσσει σε διεθνές και εθνικό επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» τόνισε ο κ. Πέτσας, «η Ελλάδα κινείται με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα». 

Όπως ξεκαθάρισε, η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τη νέα παράνομη NAvtex συνιστά «κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνησή της στο διεθνές δίκαιο».

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και στη συνομιλία του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στο τηλεφώνημά του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Σήμερα, δύο 24ωρα μετά την έκδοση της Navtex, «η κατάσταση παραμένει σταθερή, την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα» κατέληξε.