Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Προκλητικό βίντεο του Ερντογάν – «Ήσουν πάντα δική μας»

Για ακόμη μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί. Αυτή τη φορά ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter ένα βίντεο με την Αγιά Σοφιά και λεζάντα «ήσουν πάντα δική μας».

Πιο συγκεκριμένα, στο βίντεο παρουσιάζονται πλάνα από την Αγία Σοφία, συνοδεία μουσικής και στίχων σε διάφορες γλώσσες.


«Ήσουν πάντα δική μας κι εμείς δικοί σου» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ανάρτησή του, κάνοντας λόγο για «άνεμο ελευθερίας» στην Αγία Σοφία.

 «Κάναμε την Αγία Σοφία τζαμί λόγω Μωάμεθ του Πορθητή – Η Τουρκία δεν έσφαζε»

Κορυφώνει την προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αλλά και την έκδοση Navtex για την περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Ο Ερντογάν δικαιολόγησε τη μετατροπή του βυζαντινού μνημείου, αποδίδοντάς την στον Μωάμεθ τον Πορθητή, κατά την ομιλία του στη διετή συνάντηση για την αξιολόγηση του Προεδρικού Συστήματος Διακυβέρνησης, όπως αναφέρει το skai.gr.

«Η απόφασή μας να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί είναι σύμφωνη με τον θεμελιώδη χάρτη του Μωάμεθ του Πορθητή, των ηγέτη των δύο ηπείρων και δύο θαλασσών», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο παρελθόν της χώρας του, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έσφαζε.

«Είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες χωρίς το στίγμα της αποικιοκρατίας και σφαγής στην ιστορία της. Με αυτήν την υπερηφάνεια, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως χώρα που δεν έχει το βλέμμα της στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά παίρνει πάντα αυτό που δικαιούται» είπε.

Για το λιβυκό ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει, υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Απωθώντας τους πραξικοπηματίες που απειλούσαν την Τρίπολη (εννοώντας τον στρατάρχη Χαφτάρ), έχουμε εξασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της Λιβύης και τους βοηθήσαμε να κοιτάξουν στο μέλλον με ελπίδα».