«Μπροστά στο δίλημμα πολιτική ή κάτι άλλο, πρέπει εμείς οι νέοι, παρότι έχει γίνει της μόδας να απαξιώνουμε τους πολιτικούς και την πολιτική, να συμμετέχουμε στα κοινά. Και μάλιστα, να συμμετέχουμε με δύναμη, και με πίστη. Αυτό άλλωστε, ήταν και το δικό μου όνειρο όταν ήρθα στην Αθήνα. Γιατί η Αθήνα όπως ξέρετε, δεν είναι η πόλη που γεννήθηκα. Όμως η Αθήνα ήταν αυτή που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω το όνειρο πράξη», ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, στο χαιρετισμό του κατά την κοπή της πίτας του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι όχι μόνο αγάπησε την Αθήνα, αλλά ήταν η δική του επιλογή: «Γιατί σε αντίθεση με πολλούς άλλους υποψηφίους και μη, οι οποίοι έχουν επιλέξει την Αθήνα ως τόπο επαγγελματικής δραστηριότητας, και κατοικούν στα άνετα προάστια στα βόρεια ή στα νότια, εγώ επέλεξα από την πρώτη στιγμή το κέντρο της Αθήνας».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος προσέθεσε: «Ζω την Αθήνα, ζω τη γειτονιά μου, ζω τα προβλήματα και κυρίως περπατώ καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, και έχω πλήρη γνώση της πόλης μας. Στο κέντρο ξέρω τους περισσότερους με τα μικρά τους ονόματα και με ξέρουν κι αυτοί, γιατί δεν είμαι ουρανοκατέβατος από άλλα προάστια. Είμαι δίπλα στη γειτονιά και δίπλα στον συμπολίτη.

Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση, ήταν γιατί μέσα από τη διαδρομή μου απέκτησα μια πολύ μεγάλη εμπειρία.

Και θεωρώ χρέος μου αυτήν την εμπειρία, που η παράταξη βοήθησε να αποκτήσω, να την δώσω εκεί που η παράταξη είχε πρόβλημα. Στην πιο δύσκολη μάχη, στη μάχη της Αθήνας.

Στη μάχη που ίσως κάποιοι άλλοι να μην ήθελαν να ρισκάρουν ή να μην ήθελαν να τη δώσουν με πάθος και με πίστη».

Θέλουμε δήμαρχο ή λογιστή
;

Στο χαιρετισμό του ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε στις ανάγκες του δήμου λέγοντας:
«Θα έχετε ακούσει το εξής εκπληκτικό επιχείρημα: «Μα δεν είναι καλός ο δήμαρχος της Αθήνας; Αφού τακτοποίησε τα οικονομικά.» Μα όταν μιλάμε για το Δήμο της Αθήνας, δεν μιλάμε για το δημαρχείο και τις υπηρεσίες.

Πράγματι, μπορεί να είναι ένας λογιστής, και να κατάφερε ο ίδιος να διαχειρίζεται τα οικονομικά των υπηρεσιών με καλύτερο τρόπο, σύμφωνα με αυτά που η Τρόικα και το Μνημόνιο έβαλε σε κάθε Δήμο της χώρας. Αλλά το ερώτημα, Αθηναίοι και Αθηναίες είναι: “έχετε δει το δήμαρχο στα τρεισήμισι χρόνια δίπλα στα προβλήματα; Έχετε δει τον σημερινό δήμαρχο της Αθήνας δίπλα στη γειτονιά, στο πρόβλημα; Έχετε δει ένα έργο το οποίο να έχει αλλάξει την ποιότητα της ζωής μας; Έχουμε σήμερα συνειδητοποιήσει ότι ο δήμος της Αθήνας, δηλαδή η κοινωνία των πολιτών που είμαστε μέσα στο κέντρο της Αθήνας, εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι στα τρεισήμισι αυτά χρόνια η Αθήνα είναι βουτηγμένη στο γκρίζο, στη μιζέρια, στη βρώμα, στα σκουπίδια, στην ανασφάλεια, στην εγκληματικότητα; Μπορούν αυτά τα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας να λυθούν γιατί η Τρόικα τακτοποίησε τα οικονομικά των υπηρεσιών».

Το στοίχημα για την Αθήνα

«Μόνο μια ομάδα νέων και άφθαρτων ανθρώπων μπορούν συλλογικά και ενωμένα, να αλλάξουν την όψη της Αθήνας», τόνισε ο Α. Σπηλιωτόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα:

«Η Αθήνα είχε τη δική της αξιοπρέπεια, είχε τη δική της ιστορία. Είναι σύμβολο πολιτισμού. Δεν μπορεί η Αθήνα να είναι απωθητική στους ξένους επισκέπτες. Δεν μπορεί η Αθήνα να είναι απωθητική σε εμάς. Πρέπει ξανά η Αθήνα να ανοίξει την αγκαλιά της σε εμάς που ήδη την αγαπάμε και έχουμε ανοίξει τη δική μας αγκαλιά. Αγαπάμε την Αθήνα και πρέπει η Αθήνα να μας αγαπήσει πάλι κι εμάς. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά, ενωμένα, ενωμένα, ενωμένα όλες και όλοι μαζί.

Με πίστη, με πάθος με όραμα. Να εγκαταλείψουμε προσωπικές φιλοδοξίες. Στο κάτω κάτω της γραφής, όλοι έχουμε κάνει τη δική μας διαδρομή. Οι φιλοδοξίες μας λίγο ή πολύ έχουν ικανοποιηθεί.

Μπορεί να είμαι νέος στην πολιτική, αλλά αισθάνομαι εξαιρετικά χορτασμένος να κλείσω ένα κεφάλαιο από την πολιτική αυτή διαδρομή, και να ανοίξω ένα καινούργιο κεφάλαιο στην αυτοδιοίκηση. Ένα κεφάλαιο για την Αθήνα, από την Αθήνα και μόνο με την Αθήνα, και τους πολίτες της. Αφήνω πίσω τις όποιες άλλες αφετηρίες, Αφήνω πίσω την όποια εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών. Όλοι έχουμε κάνει τον κύκλο μας και ο καθένας έχει κριθεί και κρίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Πρέπει να ξέρουμε λοιπόν πότε να βάζουμε τέλος και πότε να βάζουμε μια καινούργια αρχή».

«Εάν αποτύχω ως δήμαρχος θα εγκαταλείψω την πολιτική»

«Το είπα από την πρώτη στιγμή και θα το πω και τώρα. Εγώ κατεβαίνω με την ομάδα τη δική μου με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, προσθέτοντας:

«Το πρόγραμμα αυτό θα είναι υλοποιήσιμο, και χρονικά προσδιορισμένο. Θα ξέρουμε κάθε χρόνο τι θα κάνουμε, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ελέγχουν την αποτελεσματικότητά μας. Κι αν για κάτι έχω δεσμευτεί είναι ότι εάν αποτύχω ως δήμαρχος της Αθήνας, θα κρεμάσω τα παπούτσια της πολιτικής, θα εγκαταλείψω την πολιτική. Κι επειδή ξέρετε ότι δύσκολα λέει κάποιος κάτι τέτοιο, αλλά όταν το λέω εγώ το εννοώ, στην ηλικία και κυρίως στη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε μεταξύ μας, ξέρετε ότι το λέω για ένα και μόνο λόγο: Μπορούμε να πετύχουμε. Αρκεί να δώσουμε τη μάχη. Αρκεί να ενώσουμε δυνάμεις. Αρκεί να στοιχιστούμε γύρω από στόχους.

Και πάνω απ’ όλα να ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα μια πόλη ζωντανή. Μπορούμε. Το πιστεύω και το λέω μέσα από την καρδιά μου. Η Αθήνα μπορεί να ξαναζήσει. Αρκεί να καταθέσουμε σε αυτόν τον αγώνα όχι μόνο τις προσπάθειες και το χρόνο μας, αλλά την ψυχή μας».

«Μόνο με ψυχή και συναίσθημα μπορεί η Αθήνα να κερδηθεί. Με όραμα, φαντασία και τόλμη» κατέληξε ο Α. Σπηλιωτόπουλος, «Οι εκλογές της Κυριακής για την Αθήνα δεν είναι εκλογές για να βγάλουμε διαχειριστή πολυκατοικίας. Είναι εκλογές για να μπορέσουμε να κάνουμε έργο, την Αθηναίων Πολιτεία, την Εκκλησία του Δήμου, να δώσουμε λόγο δηλαδή και ρόλο στην τοπική κοινωνία. Στον κάθε Αθηναίο και στην κάθε Αθηναία. Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα, αρκεί να πάρουμε ως ομάδα την Αθήνα στα χέρια μας».