Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις».

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη του πολιτισμού και της δημιουργίας με την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου με δεξιότητες, ικανότητες και τεχνογνωσία, παρέχοντας στους ανθρώπους της τέχνης ένα πλαίσιο που θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμα επιχειρηματικά και εργασιακά μοντέλα. Που θα προάγει την ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων, αλλά και την ενίσχυση της ποικιλομορφίας με τη συμπερίληψη διαφορετικών μορφών τέχνης και τρόπων έκφρασης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ, ως φορέας, θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, συντεταγμένη δράση, προκειμένου οι επενδύσεις στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα να αποφέρουν πολλαπλάσια οφέλη και προστιθέμενη αξία τόσο στον κλάδο και τα μέλη του όσο και στην ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας. Αυτός ο νέος φορέας θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, θα στεγαστεί στο ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Acropole Palace», ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού και θα παραχωρηθεί για 20 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα.

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί, μέχρι στιγμής, και μία υπουργική τροπολογία με τίτλο «Τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο», με την οποία επιχειρείται μία πιο αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων από τη διαδικτυακή πειρατεία.

Η αρμόδια Επιτροπή Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) εφεξής θα μπορεί να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κρίνει πρόσφορο, το οποίο στοχεύει στην παύση, στην αποτροπή επανάληψης ή και στην πρόληψη της προσβολής πνευματικών δικαιωμάτων.

Επίσης, έχουν κατατεθεί και δύο βουλευτικές τροπολογίες, από το ΚΙΝΑΛ, η μία για την «Τροποποίηση της παρ.6 του άρθρου 92 του Ν.4583/2018» που αφορά το προσωπικό τού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και η δεύτερη για «Επιδότηση ανεργίας εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων από τη ΝΔ. «Κατά» έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση έχουν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Αντιδρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Την αντιθέσή του εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για το σχέδιο νόμου «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ και λοιπές διατάξεις». Σε σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «χάνεται η ευκαιρία, το Ακροπόλ να αποτελέσει ένα εργαλείο του κρατικού φορέα για τη στήριξη του δημιουργικού τομέα του σύγχρονου πολιτισμού και της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Το ΥΠΠΟΑ θα συνεχίσει να αποτελεί τον “τροχονόμο” των επιχορηγήσεων, χωρίς να μετέχει στην ανάπτυξη και τη χάραξη πολιτικής στον σύγχρονο πολιτισμό».

Επίσης, υποστηρίζει, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ότι το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή «περιέχει άρθρα που τροποποιούν τον Αρχαιολογικό Νόμο (συγκεκριμένα το άρθρο 46) και τον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα οποία δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τα σωματεία, ούτε καν δημοσιοποίηση για διαβούλευση στο opengov, όπου αναρτήθηκε το υπόλοιπο νομοσχέδιο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.