Μέρος «επιλεγμένων κινήσεων, προσαρμοσμένων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών της Αν. Μεσογείου» θεωρεί το ΚΚΕ τη συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, με τη διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας.

Όπως επισημαίνει, «επί της ουσίας, μέσα από “μυστικές” ή “φανερές” διαπραγματεύσεις νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας και προωθείται το παζάρι που έχουν στήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το παζάρι είναι επικίνδυνο και συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά – κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποσιωπούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα».

«Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει γιατί ευθύνεται για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, χειροκροτεί τις επιλογές τους, στηρίζει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και σπεκουλάρει, στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά, για τον αποπροσανατολισμό του λαού», προσθέτει το ΚΚΕ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, και καταλήγει: «Οι λύσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα ευρω-ατλαντικά επιτελεία, με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, στρέφονται κατά του λαού μας και των λαών της περιοχής. Οι εξελίξεις προειδοποιούν και επιβάλλουν λαϊκή επαγρύπνηση».